Als iedereen positief is over aandelen, dan wordt het voor een slimme belegger tijd te verkopen. En omgekeerd geldt hetzelfde als iedereen negatief is.

Met die filosofie in het achterhoofd raden de financieel bloggers van "The Fat Pitch" aan Amerikaanse aandelen te kopen en die uit Europa, Japan en de opkomende markten te verkopen.

De logica van de bloggers is eenvoudig. Neem Europa. Daar waren beleggers begin vorig jaar nog behoorlijk negatief over, wat was terug te zien in de beleggingsportefeuilles waar Europese aandelen ondervertegenwoordigd in waren.

Positiever kan niet

Dit jaar is het sentiment echter gedraaid. Globale fondsmanagers hebben hun prognoses voor de Europese economische groei en bedrijfswinsten naar boven bijgesteld. Europese aandelen gingen van underweight naar overweight. En de koersen stegen mee.

Er komt echter altijd een knikpunt. Een punt dat beleggers niet meer positiever kunnen worden. En dat is volgens The Fast Pitch dichtbij in het geval van Europa.

Voor Japan en de opkomende markten geldt hetzelfde, terwijl beleggers over Amerikaanse aandelen juist een stuk negatiever zijn geworden. Die moet je nu dus gaan kopen.

Genoeg cash

Een andere vraag is of je aandelen niet sowieso moet verkopen, omdat het beleggersvertrouwen het hoogste niveau heeft bereikt sinds twee jaar.

De bloggers van The Fast Pitch denken dat dit moment wel nadert. Het enige wat nog in het voordeel van aandelen spreekt zijn de nog altijd vrij grote hoeveelheden cash die professionele beleggers hebben. Het ging in maart om 4,8 procent, wat weliswaar een stuk lager is dan de 5,8 procent in oktober, maar historisch gezien nog altijd hoog.

Waar beleggers volgens de bloggers op moeten letten, zijn precies die cashmiddelen. Als die weer beginnen te stijgen dan is het moment aangebroken om short te gaan in aandelen.