Beleggers zijn opnieuw positiever over de Nederlandse economie. Niet alleen zag driekwart van de beleggers de afgelopen maanden een verbetering van de economie, een groot deel van hen voorziet dat dit de komende maanden aanhoudt.

Dat blijkt uit de maandelijkse ING BeleggersBarometer van maart. 

De barometer kwam deze maand uit op 145 punten tegenover 141 punten vorige maand. Een stand van boven de 100 wijst op een positief sentiment.

Zo'n 60 procent van de beleggers verwacht dat de waarde van de eigen portefeuille zal stijgen de komende maanden. Daarnaast voorspellen zij voor de AEX in juni een niveau van 492. Lager dan de huidige stand, maar de hoogste voorspelling in de afgelopen twee jaar. 

Korte termijn

ING merkt op dat er sinds januari meer beleggers zijn die gaan voor rendement op de korte termijn. Zij willen binnen een jaar rendement zien. Toch belegt 80 procent voor de langere termijn.

Beleggers (driekwart) nemen – ondanks de stijgende AEX - nog steeds evenveel risico als twee maanden terug. Slechts 6 procent zegt meer risico te durven nemen.

Bob Homan, hoofd ING Investment Office, geeft beleggers gelijk: "Je moet je risicotolerantie niet aanpassen aan de beursontwikkeling. Deze tolerantie wordt namelijk grotendeels bepaald door je langetermijnplan."

Zorgsector

Ondanks dat de politiek aangeeft meer geld uit te willen trekken voor de zorg, is de helft van de beleggers volgens ING niet van plan meer in de zorgsector te gaan beleggen. De 6 procent die dat wel wil doen denkt vooral aan medische technologieaandelen.

Homan denkt dat de terughoudendheid onder beleggers om meer te beleggen in de zorgsector wellicht wordt gevoed doordat vanuit de politiek ook de roep komt om prijzen van medicijnen te verlagen, wat een negatief effect heeft op winsten binnen de farmaciesector.