Wat zijn de meest aantrekkelijke Europese aandelen van het moment? Morningstar komt met een update van zijn Europe Core Pick List met daarop 25 favoriete aandelen van Europese bodem. 

Waar er vorige maand nog twaalf wisselingen plaatsvonden binnen de lijst, zijn er in de lijst voor maart zeven wisselingen. De wisselingen hebben te maken met aandelen die in de buurt komen van de fair value, ofwel reële waarde, die de aandelenanalisten van Morningstar voor ze hebben berekend. Aandelen die dicht bij deze waarde in de buurt komen, maken plaats voor nieuwe aandelen die nog ver onder hun fair value staan. 

Robert van den Oever, Research Editor van Morningstar, vertelt dat de lijst als geheel deze maand duurder is geworden dankzij koersstijgingen over een breed front. Sectoren die momenteel de hoogste korting kennen ten opzichte van hun fair value zijn de gezondheidssector, gevolgd door communicatiediensten en grondstoffen. 

Nieuwkomers

Nieuwkomer binnen de sector defensieve consumentengoederen voor deze maand is Nestlé, dat in de plaats komt van Unilever. Een maand eerder viel Nesté juist nog af in het voordeel van bierbrouwer Anheuser-Busch. 

Binnen de energiesector verdween TechnipFMC, dat plaatsmaakte voor Petrofac. Verder verdween in de sector nutsbedrijven National Grid van de lijst, dat niet werd opgevolgd door een sectorgenoot maar door BNP Paribas. 

De waarderingen binnen de gezondheidszorg zijn momenteel het aantrekkelijkst volgens Morningstar en in deze categorie vinden twee wissels plaats. Nieuw op de lijst met Europese toppicks zijn Bayer en Sanofi. Allergan en Shire verdwenen juist van de lijst. 

Sterke merken Bayer

Analist Damien Conover van Morningstar geeft aandelen Bayer een narrow moat-rating mee vanwege de diverse portefeuille van gepatenteerde medicijnen en een groeiend aantal middelen met een biologische oorsprong.

Bayer kan dankzij de sterke merken volgens de analist een hogere prijs vragen en op die manier goed concurreren met generieke varianten van hetzelfde middel, ook op de lange termijn. Bayer kan zijn succes in de toekomst vasthouden door de sterke pijplijn. "Vooral de biologisch georiënteerde middelen zijn complex en lastig na te maken door generieke producenten."

Op de lijst met Europe Core Picks, komen alleen aandelen terecht met een aantrekkelijke waardering in combinatie met een concurrentievoordeel voor de lange termijn. Bekijk hier de volledige lijst met Europese topaandelen.