Analisten voorzien verdere stijging goud

Sinds de Federal Reserve afgelopen week de rente verhoogde, zit de koers van goud in de lift. Verschillende analisten zijn er echter van overtuigd dat er nog meer ruimte omhoog is voor het edelmetaal.

Dat meldt Cnbc. De koers van goud tikte maandag het hoogste niveau in twee weken aan, nadat de dollar naar het laagste punt in zes weken daalde. De voorzichtige outlook over het tempo van de renteverhogingen zorgde voor teleurstelling bij dollar-bulls.

Nitesh Shah, directeur en grondstoffenstrateeg bij ETF Securities, stelt dat goud halverwege het jaar de 1300 dollar per troy ounce kan bereiken. Dat zou een stijging van nog eens 5 procent betekenen (bekijk hier de actuele goudkoers). 

"Aan het einde van het jaar zullen we dan weer terugzakken naar de huidige niveaus. De Fed zal niet verder gaan dan nog twee renteverhogingen dit jaar, maar het zou kunnen dat de toon van de Fed in de tweede helft van het jaar wel krachtiger wordt. Voor nu is de gematigde toon nog ondersteunend voor goud."

Gevoelig

Het edelmetaal is erg gevoelig voor rentestanden, omdat een hogere rente doorgaans zorgt voor een duurdere dollar, waardoor de kosten voor het aanhouden van niet-renderend goud stijgen.

De Zwitserse bank UBS heeft een positieve, maar fragiele outlook voor goud. Volgens de bank zijn beleggers overrompeld door de veerkracht van het edelmetaal, en is die veerkracht deels te danken aan de politieke onzekerheid in Europa.

Fysieke vraag

Volgens UBS zal de focus verlegd worden naar India en China, de twee grootste goudvragers in de markt. "De blik zal meer gericht worden op de fysieke vraag. Goud is ongeveer 4 procent goedkoper dan aan het begin van de maand, en het is interessant om te zien of fysieke kopers op dit relatief lagere niveau weer gaan instappen."

Tot slot voorziet Bank of America Merrill Lynch een stijging van 200 dollar tegen het einde van het jaar. "Hoewel verkrapping van het monetaire beleid niet bullish is, kunnen inflatie en een reeks aan onzekerheden, zoals verkiezingen in Europa en het protectionisme, wel ondersteuning bieden. Daarom voorzien wij een koers van 1400 dollar per troy ounce aan het einde van het jaar."

Tip de redactie