JP Morgan erg positief over opkomende markten

De voorzichtige outlook van Janet Yellen over de rentecyclus zorgt voor een rally in opkomende markten. Nam JP Morgan in oktober nog winst op de posities in opkomende markten, nu stelt de bank dat het weer tijd is om te kopen. 

Dat blijkt uit een gesprek met Bloomberg Business.

James Sullivan, Head of Equity Research Asia ex Japan bij JP Morgan: "We zijn erg bullish op aandelen uit opkomende markten en daar zijn twee belangrijke redenen voor."

"De eerste is de winstgroei ten opzichte van die van de ontwikkelde markten. We hebben de afgelopen jaren veel pijn gezien. Nu zien we echter veel consistente winstherzieningen in positieve zin, in bijna iedere grotere opkomende markt die we volgen. Denk dan bijvoorbeeld aan China, Korea en Taiwan. Enige uitzonderingen zijn Turkije en India."

Outperformance

De tweede oorzaak heeft te maken met de Amerikaanse centrale bank en de uitspraken van voorzitter Yellen. "Het is belangrijk om te weten dat, hoewel een stijgende rente doorgaans negatief is voor opkomende markten, de categorie in drie van de vier afgelopen rentecycli juist een outperformance liet zien. En die ene keer dat dat niet zo was, was in 1994. Toen ging de cyclus veel sneller dan verwacht." 

De combinatie van deze redenen maakt JP Morgan op dit moment positief over opkomende markten, stelt Sullivan.

Beter voorbereid

De expert benadrukt verder dat de situatie heel anders is dan ten tijde van 2013, toen de Fed begon met het geleidelijk afbouwen van het stimuleringsprogramma in de VS. "Het is dit keer anders. We zien veel betere vooruitzichten en de markten zijn beter voorbereid. De markten prijzen nu drie renteverhogingen in voor dit jaar en drie voor volgend jaar."

Tip de redactie