Eind 2016 tipte Corné van Zeijl van Actiam aandelen Unilever, Wereldhave en Philips Lighting voor 2017. Hoe is het deze aandelen inmiddels vergaan en welke kooptip heeft de strateeg nog meer in petto?

"Dat het aandeel Unilever een mooie kans was, daar zijn inmiddels ook veel anderen achter gekomen. De koers is flink gestegen en het aandeel noteert nu aan de bovenkant van de range. Je zou nu winst moeten nemen, want de onderneming is 50 procent duurder dan het marktgemiddelde. Een mooi moment dus om te verzilveren."

Nog steeds positief

Over Wereldhave en Philips is de strateeg nog steeds positief. "Ik vind alle onroerendgoedfondsen wel interessant. De waarderingen zijn laag, terwijl de brede markt stijgt. Maar ik snap ook wel dat je niet in onroerend goed zit als de rente stijgt."

"Philips Lighting tot slot laat precies de cijfers zien waar ik op gehoopt had. De koers is ook gestegen, maar de waardering is nog steeds aantrekkelijk: er is nog genoeg opwaarts potentieel."

Refresco

Als vervanger van Unilever zou Van Zeijl kiezen voor Refresco. "Waar de premie van Unilever naar 50 procent is gegaan, krijg je bij Refresco een korting van 20 procent ten opzichte van de sector. Het is een private label en voert dus geen eigen merken. In dat geval moet je het vooral hebben van kostenbesparingen en efficiënt produceren."

"Dit bedrijf zou zeker niet zo duur mogen zijn als Unilever, maar de korting die ik nu zie vind ik ook weer overdreven. Ik zet daarbij wel een kanttekening. Refresco haalt een relatief groot deel van de omzet in het Verenigd Koninkrijk. Het Britse pond is gedaald en ik denk dat veel analisten dat nog niet hebben ingeprijsd."

Bekijk hier de Kooplijst 2017 van Corné van Zeijl