Brengen de Franse verkiezingen het voortbestaan van de euro in gevaar, doordat Le Pen bij een overwinning op een Frexit zal aansturen?

Anna Stupnytska, global economist bij vermogensbeheerder Fidelity International, denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen.

"Gezien de peilingen kan Le Pen wel de tweede ronde van de presidentsverkiezingen halen, maar daarin legt ze het waarschijnlijk af tegen ofwel François Fillon, ofwel Emmanuel Macron."

Stupnytska wijst erop dat de kans op een onverwachte (en niet gewenste) Franse verkiezingsuitslagen kleiner is dan bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen of het Britse EU-referendum het geval was.

De econoom rekent op een overwinning voor Fillon of Macron. Als dat gebeurt, zullen vanwege de wegvallende onzekerheden de marktprijzen stijgen en de koers van de euro tegenover de dollar en de yen oplopen.

Beperkte macht Franse president

Stupnytska: "Een onwaarschijnlijke overwinning voor Le Pen zou negatief zijn voor de markten, met name voor landen uit de Europese periferie - vooral Italië."

Wel is het onwaarschijnlijk dat ze een meerderheid krijgt in de Nationale Assemblée. Dat beperkt de mogelijkheden om wetgeving door te voeren die een Frexit mogelijk maken. 

Bovendien blijkt uit de laatste eurobarometer-enquête dat 68 procent van de Fransen de euro wil behouden. Maar zelfs bij een minderheid van Le Pen in de Nationale Assemblée, zal er een politieke impasse ontstaan die vrijwel zeker de vooruitzichten voor groei en inflatie zullen ondermijnen.

Ondertussen kan de onzekerheid in de twee weken tussen de eerste en tweede ronde van de presidentsverkiezingen verkoopgolven veroorzaken op de Europese financiële markten. Winst voor Le Pen zouden de euro en de spreads op Franse staatsobligaties het meest treffen, terwijl de Franse aandelenmarkt geïsoleerder kan worden.

Het verkiezingssysteem met twee rondes verhoogt de drempel voor Le Pen, maar het blijft een systeem met een binaire uitkomst. "Beleggers moeten rekening houden met externe gebeurtenissen die het huidige beeld kunnen omgooien", aldus Stupnytska.