Een belegger kan nooit helemaal gevrijwaard worden van risico. Het gaat erom hoe je als belegger met dit risico omgaat, zegt Andrew Evans, fondsmanager Equity Value bij Schroders. Hij reikt twee handvatten aan om dat zo goed mogelijk te doen.

"Onverwachte dingen horen bij het leven en maken het leven juist zo mooi. Door dat te erkennen en te waarderen, lukt het beter om goed te reageren als we voor verrassingen komen te staan", begint Evans.

"Risico en onzekerheid spelen een zeer belangrijke rol bij beleggen. Beseffen wat risico precies inhoudt, is de eerste cruciale stap voor iedereen die wil gaan beleggen."

Vaak wordt volatiliteit als grootste risico gezien, maar de fondsmanager is het daar niet mee eens. Hij focust liever op het risico voor het individuele bedrijf, en houdt daarbij twee dingen goed in de gaten: de werkelijke waarde van de assets van een onderneming en hoeveel winst die onderneming kan maken in normale marktomstandigheden.

Twee tips

Volgens Evans ontstaat er pas risico als deze twee fundamentals afwijken van wat hij verwachtte toen hij in het bedrijf stapte. Maar hoe moeten beleggers dan met dit ontstane risico omgaan? Evans geeft twee tips.

1. Bouw een veiligheidsmarge in

"De veiligheidsmarge bepaalt hoeveel de fundamentals mogen afwijken voordat de betaalde prijs van de aangekochte aandelen eigenlijk te hoog blijkt te zijn. Dit betekent concreet dat wij proberen de aandelen tegen zo’n lage prijs aan te schaffen, dat deze zekerheid voldoende is afgedekt. Hoe meer risico, des te hoger deze veiligheidsmarge moet zijn."

2. Spreid goed

"De meeste beleggers spreiden hun beleggingen, want niemand kan voorspellen wat de toekomst brengt. Omdat ik er ook weleens naast zit, neem ik alleen kleine posities in bedrijven in. De spreiding zorgt ervoor dat als het dan toch verkeerd uitpakt, andere posities compensatie bieden."

Lees ook: Winstwaarschuwing? Let op deze 3 dingen