De invloed van de verkiezingen op de Amsterdamse beurs zal beperkt zijn en Geert Wilders zal geen bedreiging vormen, omdat Nederlanders niet zo anti-EU zijn als de Britten.

Daarvan is althans Léon Cornelissen, hoofdeconoom bij Robeco, overtuigd.

"Er bestaan zorgen over een volgende Brexit- of Trump-achtige electorale schok. Het resultaat van de verkiezingen zal echter net zo vlak zijn als ons land zelf", schrijft de econoom in een commentaar.

"De PVV zal waarschijnlijk zo’n 25 van de 150 zetels behalen, en zal zeker geen absolute meerderheid behalen. En aangezien er maar weinig partijen samen willen werken met Wilders, zullen ze lastig een coalitie kunnen vormen in het geval ze wel de grootste partij worden. Er is dus geen reden voor angst."

Voorbode

Sommigen zullen een overwinning van Wilders zien als voorbode voor de verkiezingen van Frankrijk, waar Marine Le Pen van de extreemrechtse partij Front National voor het presidentschap gaat. "Als Wilders wint, betekent dat dat de populistische storm nog steeds hevig woedt. Beleggers verschuiven hun geld dan naar veilige havens, inclusief Nederland, ironisch genoeg."

Maar in Nederland is geen sprake van een anti-EU sentiment zoals in het Verenigd Koninkrijk, stelt Cornelissen gerust. "Slechts een kwart van de Nederlanders wil uit de Europese Unie stappen. Nederland is één van de oprichters van de EU en het heeft belangrijke handelsrelaties met het VK, die al onder druk staat door Brexit."

Vooral gericht op buitenland

Zijn collega Lukas Daalder, CIO van Robeco Investment Solutions, voegt toe dat de impact van de verkiezingen op de Amsterdamse beurs niet al te groot zal zijn. "Als je kijkt naar de fondsen die er genoteerd staan, zoals Shell, Unilever en Philips, zie je dat deze bedrijven van oorsprong weliswaar Nederlands zijn, maar vooral overzees opereren. De meeste omzet wordt in het buitenland behaald."

"Daarnaast wordt de Nederlandse index voor een belangrijk deel gekenmerkt door financials. Daar heeft Wilders weinig invloed op, omdat zij vooral gereguleerd worden door de ECB. Tenzij Nederland voor een Nexit gaat, hebben de verkiezingen geen grote invloed op Nederlandse aandelen."

Bekijk ook: 'Nexit niet waarschijnlijk'