Een overgrote meerderheid van managers in de financiële sector heeft het gevoel dat strengere regelgeving niet heeft geholpen toekomstige crises te voorkomen.

Dit blijkt uit een onderzoek van Duff & Phelps onder tweehonderd hooggeplaatste managers. 

Julian Korek, hoofd compliance van Duff & Phelps stelt op basis van het onderzoek dat er duidelijk nog veel werk te doen is om de stabiliteit van het financiële systeem te garanderen.

Hij maakt zich zorgen, want "zelfs nu, tien jaar na de kredietcrisis, hebben de meeste mensen in de financiële sector geen vertrouwen dat de risico’s die de crisis hebben veroorzaakt echt zijn aangepakt."

Weinig impact

In het onderzoek geeft een derde van de ondervraagde managers aan dat strengere regelgeving door toezichthouders weinig tot geen impact heeft gehad op de financiële stabiliteit.

Zo'n 17 procent denkt zelfs dat de regulatie voor méér instabiliteit heeft gezorgd. De kans op een nieuwe crash is volgens hun dus eerder groter dan kleiner. 

Tegelijkertijd zegt slechts 10 procent van de ondervraagden te geloven dat de stabiliteit van het systeem wel is verbeterd. 55 procent zegt dat dit gedeeltelijk het geval is.

Nog strenger

Overheden zijn het oneens over waar de financiële regelgeving in de toekomst heen moet. Als het aan President Trump ligt wordt een groot deel van de strengere regels in de Verenigde Staten teruggedraaid.

In de Europese Unie is het omgekeerde het geval. Daar worden de regels, gebaseerd op wat internationaal is overeengekomen is in Basel III, de komende jaren eerder nog strenger.