Een belangrijke taak van centrale banken wereldwijd is het op peil krijgen van de inflatie. Ook voor beleggers is inflatie een belangrijke factor. Maar waarom eigenlijk?

Ben Arnold, investment writer bij Schroders, beantwoordt vier prangende vragen over inflatie.

Waarom is inflatie zo belangrijk voor beleggers?

"Inflatie is negatief voor de waarde van spaargeld. Hoe hoger de inflatie, hoe harder de koopkracht van spaargeld achteruit gaat. Daarom proberen beleggers door te investeren een hoger rendement te behalen dan de inflatie.

Dit 'reële rendement' zorgt voor de echte groei van de beleggingsportefeuille. Als de inflatie stijgt, zijn beleggers eerder geneigd hun deposito's aan te spreken om zo dit rendement te behalen."

Waar staat de inflatie nu?

"Sinds de financiële crisis van 2008 is deze uitzonderlijk laag, althans in de ontwikkelde markten. Sommige landen hebben zelfs met deflatie te maken gehad. De laatste maanden heeft de inflatie voor de G7-landen weer de weg omhoog weten te pakken. De kerninflatie, waarin olie- en voedselprijzen niet zijn meegenomen, beweegt stabieler."

Wat is de inflatieverwachting voor de VS?

"Sinds de zomer stijgt de inflatie in de Verenigde Staten, en komt nu al boven het streefpercentage van de Federal Reserve uit van 2 procent. Dit komt vooral door de stijgende energieprijzen, want de voedselprijzen dalen juist. Schroders verwacht voor deze regio in 2017 een inflatie van 2,6 procent en voor 2018 zo'n 2,3 procent."

Wat is de inflatieverwachting voor de eurozone?

"De inflatie in Europa is gestegen naar 1,8 procent in januari dit jaar, vooral door de gestegen prijzen voor energie. Hoewel volgens Schroders de politieke risico's van 2016 weinig economische impact hebben gehad, is de situatie in 2017 fragieler en kan de politiek wel degelijk gevolgen hebben voor de economie."

"Toch trekken de fundamentals in Europa aan en groeit ook de werkgelegenheid. De lonen blijven nog achter, maar die kunnen een inhaalslag maken. Wij verwachten voor de eurozone een inflatie van 1,6 procent in 2017, en van 0,9 procent in 2018."