Buffett heeft in zijn laatste jaarlijkse brief van Berkshire Hathaway fors uitgehaald naar actieve beleggingshuizen. Volgens Buffett hebben de beleggingshuizen de afgelopen tien jaar 100 miljard dollar verbrast door te hoge kosten te rekenen.

Volgens Bloomberg zijn hoge fondskosten het belangrijkste thema van de brief. Grote en kleine beleggers zouden er volgens Buffett beter aan doen om alleen nog maar in indexfondsen te beleggen.

De kritiek van Buffett op hedgefondsen en andere actieve beleggers is niet nieuw. Vijf jaar geleden ging Buffett een openbare weddenschap aan, waarin hij stelde dat een indexfonds beter zou presteren dan een mandje hedgefondsen. Hij lijkt deze weddenschap, die eind dit jaar afloopt, glansrijk te winnen.

Onverslaanbare markt

Voor veel aandeelhouders zijn de aanhoudende aanvallen van Buffett op actieve beleggers echter onbegrijpelijk. Buffett is immers de verpersoonlijking van de actieve belegger die de brede markt te slim af is. Hoezo in indexfondsen beleggen?

Wie in 1965 een aandeel Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van Buffett, kocht zou een gemiddeld rendement hebben gemaakt van 20,8 procent per jaar. Daar staat een rendement van 9,7 procent van de S&P 500 tegenover. Toch zegt Buffett dat het verstandiger is voor de index te kiezen. In zijn leven heeft hij naar eigen zeggen slechts tien investeerders ontmoet die consistent het marktgemiddelde kunnen verslaan. En ook Buffett zelf hapert de afgelopen jaren.

Zelf geeft hij de voorkeur aan een vergelijking van de boekwaarde van Berkshire ten opzichte van de S&P index. In de afgelopen vijf jaar dolf Berkshire vier keer het onderspit.

Complimenten aan John Bogle

In zijn brief aan zijn aandeelhouders staat Buffett uitgebreid stil bij John Bogle, de oprichter van indexfondsengroep Vanguard. Met 87 jaar is Bogle net iets ouder dan Buffett. Bogle heeft volgens Buffett echte waarde toegevoegd voor sparende Amerikanen. Hij trachtte niet zijn eigen inkomen te maximaliseren – iets wat veel fondsbeheerders volgens Buffett doen – maar heeft ervoor gezorgd dat de kosten voor veel beleggers aanzienlijk zijn gedaald.

Steeds meer beleggers volgen de laatste jaren het advies van Buffett. Volgens Morningstar hebben passieve fondsen in 2016 504 miljard dollar aan nieuw geld verwelkomd. Uit actief beheerde beleggingsfondsen stroomde daarentegen 340 miljard dollar.

Zie ook: Zo zag de portefeuille van Warren Buffett er 25 jaar geleden uit