Na Brexit en Trump zal er bij de verkiezingen in Nederland geen nieuwe grote verrassing komen die leidt tot een 'Nexit', het uittreden van Nederland uit de Europese Unie.

Dat schrijft Anna Stupnytska, econome bij Fidelity International, in een kort commentaar. Het meest waarschijnlijke scenario is een centrumrechtse coalitie met Mark Rutte als minister-president.

Mark Rutte heeft aangegeven niet te willen regeren met Wilders, maar volgens Stupnytska valt het niet uit te sluiten dat de VVD daarop terugkomt, waarbij Rutte zich misschien terugtrekt. "Maar een coalitie van VVD-PVV zal waarschijnlijk nog steeds steun nodig hebben van andere partijen, wat van Wilders onaanvaardbare concessies zal vergen."

Stupnytska verwacht daarom een nieuwe coalitie zonder de PVV. Een Nexit-referendum is dan onwaarschijnlijk. "Toch zal de nieuwe regering vermoedelijk aandringen op hervormingen in de EU om tegenwicht te bieden aan de populistische, eurosceptische en anti-immigratiesentimenten die de opkomst van de partij van Wilders heeft aangejaagd."

Negatief domino-effect

"Zelfs als Wilders een meerderheid krijgt, zit een bindend Nexit-referendum er nog steeds niet in. Zo'n wetsvoorstel zal moeilijk door zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer komen. Bovendien wees een peiling van november vorig jaar erop dat 77 procent van de Nederlanders nog steeds voorstander is van de euro."

De econome voorziet dat de coalitieonderhandelingen wel eens enkele weken zouden kunnen duren, waardoor de markten langere tijd ongerust kunnen blijven, vooral als de PVV sterker dan verwacht uit de verkiezingen komt.

"Dat heeft een negatief domino-effect op de onderhandelingen over de Griekse schulden, als die dan nog niet zijn afgerond, en over de Brexit, want sommige beslissingen moeten mogelijk worden uitgesteld tot na de Nederlandse verkiezingen."

Lees ook: BlackRock ziet 'donkere schaduw' boven markt