Een goede beleggingsportefeuille is zowel gediversifieerd qua sectoren als regio's. Maar nu Amerikaanse aandelenmarkten op recordhoogtes staan, kan het lonen om de blik wat meer op Europese ondernemingen te richten. 

MarketWatch draagt verschillende argumenten aan om nu voor Europese aandelen te gaan.

Recente outperformance

Europese aandelen doen het in 2017 prima. De iShares MSCI Germany ETF heeft er sinds 1 december zo'n 12 procent bijgekregen, terwijl de Vanguard Europe ETF er in dezelfde periode 9 procent bijkreeg.

Natuurlijk zijn in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst, maar de recente kracht wat betreft winsten laat wel zien dat de stijging gerechtvaardigd is. 

Winst- en omzetgroei

Uit een recente note van J.P. Morgan bleek dat de gemiddelde winstgroei van bedrijven in de Stoxx Europe 600 op 10 procent ligt, en positief is in negen van de tien sectoren. Ook de omzet verrast positief, stellen de analisten. 

Waarderingen

De S&P 500 bereikte onlangs de hoogste koers-winstverhouding sinds 2004. Europese aandelen daarentegen werden na Brexit voor dood achtergelaten en in juni was het gat tussen de S&P 500 en de Stoxx Europe 600 het grootst sinds 2011. 

Langetermijnwinsten en diversificatie

Je hoeft niet op de bodem in te stappen om te kunnen profiteren van een rebound, je moet alleen het vertrouwen hebben dat de eurozone de komende maanden niet uit elkaar valt. Europese aandelen kunnen daarnaast als hedge, ofwel dekking, dienen wanneer de portefeuille vooral uit Amerikaanse megabedrijven bestaat.

Lees ook: 'AEX de komende jaren naar 1000 punten'