Prijzen van grondstoffen bevinden zich op bodemniveaus; een toename in de vraag kan een potentieel ferme prijsspurt uitlokken bij sommige grondstoffen. Het zijn dan ook interessante tijden voor grondstoffenbeleggers.

Zo ook voor William Amzand, de Nederlandse portfoliomanager van het Threadneedle Enhanced Commodities Fund.

Door lage grondstoffenprijzen hebben bodemdelvers het mes in de productie gezet en is veel capaciteit vernietigd. "We bevinden ons op het punt dat er een tekort aan capaciteit kan ontstaan als de vraag toeneemt", aldus Amzand, zo schrijft IEXProfs

Als de vraag stijgt terwijl het aanbod tekortschiet en voorraden slinken dan kunnen grondstoffenprijzen flink de hoogte inschieten, denkt Amzand.

Over wie de extra vraag kan aanwakkeren kan de Nederlander die werkzaam is in Londen en gespecialiseerd in basismetalen kort zijn: China. 's Werelds tweede economie is ondanks de omschakeling van productieschuur voor de wereld naar diensteneconomie nog steeds goed voor 50 procent van de wereldwijde vraag naar grondstoffen.

Productieproblemen

Amzand is op korte termijn positief over de honger naar grondstoffen van China. "Het elektriciteitsnetwerk wordt flink uitgebreid en dat is positief voor de vraag naar koper. Deze netwerken nemen circa 30 procent van de totale Chinese vraag naar dit basismetaal voor rekening."

De hamvraag voor grondstoffenbeleggers is: wanneer zullen er tekorten ontstaan? Twee grote kopermijnen in Chili en Indonesië kampen momenteel met productieproblemen; Amzand verwacht afhankelijk van hoe hard op voorraden wordt ingeteerd in het derde kwartaal van dit jaar koperschaarste.

In het geval van zink overstijgt de vraag al sinds vorig jaar het aanbod, de portfoliomanager ziet daar dit jaar geen verandering inkomen. "Zink is al 60 procent in prijs gestegen."

Dan zijn er ook nog de onvoorziene gebeurtenissen - rampen, geopolitiek - die altijd van grote invloed zijn op grondstoffenprijzen en in geval van krapte extra impact hebben op de markt. Die stakingen in de kopermijnen komen bijvoorbeeld niet uit de lucht vallen, zegt Amzand. "De prijsstijging van industriële metalen heeft een gunstig effect gehad op waarderingen van mijnbedrijven. Nu er weer wat ruimte komt voor die bedrijven om te investeren, eisen werknemers ook een stukje op."

Trendbreuk

Maakt een zwaluw al zomer, is de vraag bij grondstoffen. Tussen 2011 en 2015 heeft de beleggingscategorie negatieve rendementen laten zien. In die vijf jaar zijn prijzen tot 80 procent gedaald.

Afgelopen jaar eindigde de breed samengestelde Bloomberg Commodity Index 11,8 procent hoger in Amerikaanse dollars, maar daarmee is het leed van vijf negatieve jaren niet weggepoetst.

Amzand verwacht een mogelijke bullmarkt, die door energie en industriële metalen zal worden aangejaagd. "Landbouw hobbelt erachteraan", zegt hij.

Wie niet in de rally gelooft kan als waardebelegger kiezen voor grondstoffen, want veel grondstoffenprijzen zijn relatief goedkoop ten opzichte van het historische gemiddelde.

Amzand ziet institutionele beleggers die in de laatste twee jaar afscheid hebben genomen van de beleggingscategorie langzaam terugkeren. In januari waren fondsmanagers voor het eerst in vier jaar licht overwogen in grondstoffen, blijkt uit onderzoek van Bank of America Merrill Lynch. "Ook in de eerste maand van het jaar laten de flowrapporten vrij grote allocaties richting grondstoffen zien", besluit de portfoliomanager.