Is zich een zeepbel aan het vormen op de aandelenmarkten, nu de op één na langste bullmarkt ooit een nieuwe impuls heeft gekregen?

Laurence Taylor, portefeuillespecialist bij T. Rowe Price, buigt zich in een kort commentaar over deze vraag.

"De waarderingen zijn niet meer laag, dat is duidelijk", begint Taylor. "Maar ze zijn ook niet overdreven hoog. In feite liggen de waarderingen rond het gemiddelde van de afgelopen twee decennia."

"Daarbij moet wel worden aangetekend dat deze periode beïnvloed is door de technologiehype in de jaren 1997 - 2000, een echte zeepbel als we er nu naar kijken, waardoor het gemiddelde aan de hoge kant is."

Taylor erkent dat aandelen en waarderingen flink gestegen zijn, waardoor veel markten zelfs rond hun cyclische hoogtepunt van 2007 handelen. Toch is hij van mening dat dit gegrond is.

Hoe ver is te ver?

De vraag blijft echter, hoe ver is te ver als het gaat om de waarderingen? De specialist wil nu nog niet de noodklok luiden. 

"Het relatief hoge vrijekasstroomrendement van aandelen duidt erop dat de waarderingen nog steeds heel redelijk, zo niet aan de lage kant zijn. De op kasstroom gebaseerde waardering levert niet alleen een aantrekkelijker beeld op dan de koers-winstverhouding, maar geeft bovendien een beeld over dividend en aandeleninkoop, die belangrijk zijn voor het rendement."

Aan de andere kant moeten we wel alert blijven op de fundamentals, waarschuwt Taylor. "Een combinatie van hogere leenkosten, een sterkere investeringscyclus of terugkeer van looninflatie kan het beursklimaat weer tenietdoen. Beleggers moeten vooral onthouden dat bedrijven prijszettingsvermogen moeten hebben om hun winstmarges te behouden, vooral als de inflatie toeneemt."

Optimistisch

Wie in een volgroeide bullmarkt succes wil hebben, moet weerstand kunnen bieden aan de verleiding om te snel te negatief te zijn, zolang de waarderingen niet onrealistisch hoog zijn, vindt de specialist.

"Wij zien genoeg verbetering om optimistisch te blijven, zelfs bij de huidige waarderingen. Marktinzinkingen zullen onvermijdelijk zijn, maar wat ons betreft is er geen sprake van zeepbelvorming op de aandelenmarkten."

Zie ook: 'Aandelenrally heeft nog minstens tien jaar te gaan'