De politieke ontwikkelingen in opkomende markten zijn hoopgevend. Dit in tegenstelling tot meer ontwikkelde markten. 

Dat vertelt Thomas Vester, chief investment officer van LGM Investments. Hij is tevens verantwoordelijk als portfoliomanager voor het BMO LGM Frontier Markets fonds.

Vester verwijst naar het solide politiek beleid van steeds meer opkomende landen, waarbij onder andere meer ruimte wordt geboden aan vrije handel. Zo geeft de uitslag van bijvoorbeeld de verkiezingen in onder andere Indonesië vertrouwen. Daarnaast hebben diverse Afrikaanse landen een democratische transitie doorgemaakt.

Ook positief volgens Vester: de verkiezing van Macri in Argentinië, die van Pedro Pablo Kuczynski in Peru en het feit dat de Braziliaanse president Dilma is afgezet. Al voegt hij er bij het laatste wel aan toe dat er vraagtekens kunnen worden geplaatst bij de opvolging van Dilma.

Protectionistische risico's

Ondanks de verschillende positieve politieke ontwikkelingen in de opkomende markten is waakzaamheid geboden. Zo is de Filipijnen een duidelijk voorbeeld van hoe het niet moet.

Met de komst van de Amerikaanse president Donald Trump is het de vraag hoe het verder gaat met de wereldhandel. Een protectionistisch Amerika is een zware rem op de wereldhandel. Vooral de opkomende markten worden dan zwaar getroffen.

Vester: "De VS hebben het lidmaatschap van de Trans Pacific Partnership al opgezegd. Het is de vraag of Trump hetzelfde gaat doen met het Noord-Amerikaanse handelsverdrag (NAFTA). Het is ook geen goed teken dat hij het opbreken van de Europese Unie lijkt te stimuleren.

Beleggen in melkbedrijven

Het fonds van Vester is voor 45 procent belegd in bedrijven die zich richten op binnenlandse consumptie. Vester geeft als voorbeeld het Vietnamese bedrijf Vietnam Dairy Products. Hij denkt dat melkbedrijven weinig last zullen hebben van mogelijke handelsoorlogen.

"Er moet wel veel gebeuren voordat je minder melk gaat kopen." Hetzelfde geldt voor artikelen als wasmiddelen, shampoo, zeep en koekjes.