De beleggingscategorie largecaps is als geheel overgewaardeerd. Dat betekent echter niet dat er geen beleggingskansen te vinden zijn.

Vooral in bepaalde sectoren zijn er interessante aandelen te vinden die te koop zijn tegen aantrekkelijke kortingen. 

Dat stelt Morningstar naar aanleiding van de Large Cap Global Core Pick List. Largecaps zijn aandelen met een grote marktkapitalisatie.  

Voor de maandelijkse aandelenlijst zetten verschillende analisten van Morningstar aantrekkelijke wereldwijde largecaps op een rij die een Narrow of Wide Moat (slotgracht) hebben, oftewel; bedrijven met een concurrentievoordeel op de lange termijn. Verder halen aandelen het alleen tot de lijst wanneer er sprake is van een onderwaardering. 

Voor de lijst met aantrekkelijke en ondergewaardeerde largecaps legt Morningstar de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn.

Koopjes in sector gezondheidszorg

De lijst als geheel handelt tegen een forse korting ten opzichte van de markt. Gemiddeld komt de waardering uit op 89 procent van de door Morningstar berekende reële waarde (fair value). Dat is vooral het gevolg van enkele sectoren die behoorlijk onder hun fair value noteren. De sector gezondheidszorg spant in dat kader de kroon met een waardering van 80 procent ten opzichte van de fair value.

In de sector consumentengoederen maken Twenty-First Century Fox en Viacom deze maand plaats voor Ralph Lauren en Mattel.

"Mattel krijgt een Narrow Moat-rating omdat het licentie-overeenkomsten heeft met grote namen in de entertainmentindustrie. Ook heeft het een groot marktaandeel. Door die sterke positie kan Mattel makkelijk nieuwe licentie-allianties aangaan. Het bedrijf heeft het grootste bereik en diepe zakken om er veel marketinggeld in te stoppen. Voor nieuwkomers is het lastig om deze markt te betreden", vertelt Jaime Katz, analist bij Morningstar. 

Kostenvoordelen Wal-Mart

In de sector consumer staples maken Imperial Brands, Ambev en Estee Lauder plaats voor Wal-Mart, Anheuser-Busch InBev en Heineken.

Analist Erin Lash over Wal-Mart: "Het is de grootste retailer ter wereld en krijgt een Wide Moat-rating vanwege de enorme schaalgrootte die inkoopmacht en kostenvoordelen met zich meebrengt. Daardoor kan het lage winkelprijzen hanteren en bovendien is de logistiek zeer efficiënt georganiseerd, hetgeen verder bijdraagt aan het gunstige kostenplaatje."

Lash voegt daaraan toe dat Wal-Mart voor leveranciers een aantrekkelijke partner is omdat het enorme volume het mogelijk maakt om een product direct groot in de markt te zetten op een manier die geen andere retailer kan evenaren. 

Toonaangevende geneesmiddelen

In de sector gezondheidszorg hoeft alleen Bayer het veld te ruimen, en dat in het voordeel van Sanofi. Sanofi is op het moment namelijk aantrekkelijker gewaardeerd, zegt analist Damien Conover. 

"Het productenpalet omvat meerdere toonaangevende geneesmiddelen die de concurrentie niet zomaar kan namaken, ook niet als het patent afloopt." Een voorbeeld van zo'n geneesmiddel is insulinemiddel Lantusm dat volgens Conover duidelijk beter is dan andere insulines. "Een generieke producent kan daar niet zomaar even een concurrerend middel tegenover zetten." Daarnaast heeft Sanofi nog genoeg andere sterke producten in het assortiment, stelt de analist. 

Overige sectoren

In overige sectoren vinden ook verschillende wisselingen plaats. Zo verdwijnen in de sector industrie deze maand Arconic en Canadian Pacific Railway. Daarvoor in de plaats komen Raytheon en Koninklijke Philips

In de informatietechnologiesector verdwijnt Skyworks Solutions omdat de aandelenkoers van het bedrijf bijna de fair value heeft bereikt. Hiervoor in de plaats komt Qualcomm op de lijst.

In de vastgoedsector is Welltower bijna op fair value. Het aandeel maakt daarom plaats voor Vornado Realty Trust. In de sector nutsbedrijven komt FirstEnergy deze maand op de lijst, ten koste van Duke Energy.

Lees ook: De 25 meest aantrekkelijke Europese aandelen