De Amerikaanse S&P 500 kan de komende jaren verder oplopen. De index kan in 2019 de 3.000 punten bereiken en in 2024 zelfs de grens van 5.000 punten. 

Dat voorspelt Stephen Suttmeier, technisch research analist bij Bank of America Merrill Lynch, zo meldt Marketwatch

De analist voorspelt dat de S&P 500 tegen juli van dit jaar oploopt naar 2.445 tot 2.460 punten. "Wij geloven dat 2017 het jaar is van de aanvaarding van de seculaire bulltrend die begon in april 2013."

Meer positieve signalen

Suttmeier stelt dat de huidige bullmarkt zich nog in een vroeg stadium bevindt en nog minstens tien jaar te gaan heeft vanwege de overeenkomsten met meerjarige rally's die gezien zijn in de jaren vijftig en tachtig. Zijn mening wordt gedeeld door marktstrateeg Andrew Adams, van Raymond James. 

Het zijn overigens niet alleen de overeenkomsten met bullmarkten uit het verleden die maken dat Suttmeier zo enthousiast is. Zo ziet hij andere positieve signalen voor aandelen, waaronder de kracht van de Nasdaq, een sterke januari-barometer en een stabiele uptrend voor high yield-obligaties. 

De Nasdaq steeg dit jaar al zo’n 7 procent, de S&P 500 4 procent en de Dow Jones Industrial Average 3,3 procent. Dat alle drie de indices vorige maand scherp hoger afsloten, suggereert volgens de January Barometer Theory dat de markt zal blijven stijgen in de rest van het jaar.

Niet risicoloos

Ondertussen blijft de high yield corporate bond index (H0A0) van Bank of America Merrill Lynch gestaag oplopen na een dieptepunt vorig jaar. Ook dit lijkt te wijzen op een verdere stijging van de aandelenmarkt, omdat nieuwe records voor de obligatie-index vaak vooraf gaan aan een jaar met nieuwe hoogtepunten voor de S&P 500. 

Ondanks al deze signalen waarschuwt Suttmeier ervoor dat de huidige markt niet geheel risicoloos is. Zo ontdekte hij tekenen van technische uitputting voor zowel de S&P 500 als de Nasdaq. Hij houdt daarom verschillende belangrijke trends in de gaten voor aanwijzingen over wanneer de volgende correctie zal plaatsvinden.