ABN Amro heeft obligaties uit opkomende landen op 'onderwogen' gezet.

Reden voor dit verkoopadvies is dat koersen van deze obligaties terug zijn op de hoge niveaus van voor de Amerikaanse verkiezingen in november, terwijl de risico's door de beleidsacties van de nieuwe Amerikaanse president voor opkomende landen juist flink zijn toegenomen.

"De nieuwe president van de Verenigde Staten blijkt minder gematigd dan financiële markten aanvankelijk hadden gedacht. Zijn anti-immigratiebeleid en het schrappen van handelsverdragen hebben een negatief effect op de internationale handel. Daar hebben opkomende landen het meest onder te lijden", aldus Mary Pieterse-Bloem, hoofd obligatiebeleggingen bij ABN Amro Private Banking International.

ABN Amro adviseerde klanten in juli vorig jaar om obligaties uit opkomende landen aan te kopen vanwege aantrekkelijke rendementen en de verbeterde economische vooruitzichten voor die landen.

Groei-euforie

De bank verlaagde het advies naar 'neutraal' nadat Donald Trump werd gekozen tot president van de Verenigde Staten. De eerste marktreactie was toen een sterke koersdaling van deze obligaties. Maar in de groei-euforie die Trump teweegbracht konden ook deze obligaties profiteren.

Toch is de bank van mening dat de koersstijging van de afgelopen maanden niet reëel is in het licht van de recente harde anti-globaliseringsmaatregelen die Trump heeft genomen.

Lees ook: 'America first betekent opkomende markten last'