Het America first-beleid van president Trump is over het algemeen nadelig voor opkomende markten, maar niet alle landen zullen even hard geraakt worden.

Dat meldt Cnbc op basis van een note van Nomura.

Hoewel de stimuleringsmaatregelen in de VS een boost kunnen betekenen voor opkomende markten, zal het effect niet eerder dan eind 2017 gevoeld worden. Er zijn twee belangrijke factoren die als tegenwind werken, stelt de Japanse zakenbank Nomura.

"De eerste is de combinatie van een snellere cyclus van renteverhogingen door de Federal Reserve en een sterkere dollar. Veel opkomende markten dragen sinds 2008 een zware schuldenlast en krijgen dan nu te maken met kapitaaluitstroom en het niet meer kunnen voldoen aan schuldverplichtingen."

"Het andere is Trumps America first-beleid en onderhandelingsstrategie: het protectionisme, strengere immigratieregels en een andere positie wat betreft buitenlands beleid."

Rusland profiteert

Toch worden niet alle landen even hard geraakt, stelt de Japanse financiële dienstverlener. "Mexico zal het meest kwetsbaar zijn, terwijl Hongarije, Israël en Rusland het minst risico lopen."

"Turkije zal vooral last hebben van snellere renteverhogingen, omdat die economie al fragiel is. Ook zal de wind uit de zeilen genomen worden van Latijns-Amerikaanse landen."

Er zijn echter ook landen die profiteren. "Trumps warmere toon richting Rusland maakt de kans groter dat sancties tegen het land worden versoepeld of opgeheven, hoewel dat dit jaar nog niet zal gebeuren."