Precies een jaar geleden tekende zich een nog een crisis af in China. De situatie lijkt gestabiliseerd. Wat brengt het Jaar van de Haan, dat zaterdag begon? Dat is de vraag die Citywire aan vijf vermogensbeheerders voorlegde.

Ter achtergrond: het Jaar van de Haan is traditioneel gunstig voor de Chinese aandelenmarkt en voor wereldwijde aandelen in het algemeen.

Eric Moffett, fondsbeheerder van het T. Rowe Price Asian Opportunities Equities Fund denkt dat de situatie in China minder onrustig is dan een jaar geleden. Hij verwacht ook dit jaar dat investeringen in infrastructuur zullen worden gebruikt om de economische groei te stimuleren.

Wat Moffett betreft gaat het nog te langzaam met de noodzakelijke structurele hervormingen. Hij maakt zich zorgen over oververhitting van de huizenmarkt en de relatie met de Verenigde Staten onder president Donald Trump.

Populariteit van smartphones

Jeremy Lang, partner van Ardevora Asset Management blijkt een grote fan van het bedrijf Tencent. Dat bedrijf heeft de afgelopen jaren een snelle verandering doorgemaakt. Het heeft twee sociale netwerken, Weixin en QQ, die meer dan 900 miljoen gebruikers tellen. Lang denkt dat het bedrijf zal profiteren van de verdere populariteit van smartphones in China.

David Osfield, van het Amity International Fund van Edentree IM, is niet bang voor een Chinese huizenmarktcrisis. Slechts dertien van de zeventig grootste steden hebben een prijsstijging gezien van meer dan 20 procent in het afgelopen jaar.

Osfield denkt dat de Chinese deviezenvoorraad van meer dan 3000 miljard dollar genoeg opweegt tegen de waarschijnlijk continuerende uitstroom van kapitaal uit het land.

Favoriet aandeel

Het favoriete Chinese aandeel van Paul Hilsley, manager van de Asian Income Trust van LGIM, is China Mobile. Hij hoopt dat het bedrijf het dividendbeleid zal veranderen. Het grootste telecombedrijf van China heeft een enorme kasreserve. 

Een hoger dividend zou volgens Hilsley een belangrijke vingerwijzing zijn dat Chinese bedrijven aandeelhouders serieuzer nemen.

Volgens Craig Farley, die zich voor Ashburton Investments bezighoudt met Aziatische aandelen, zal er dit jaar niet veel veranderen in China.

Onrust gestabiliseerd

Dat wil zeggen dat het land blijft balanceren tussen het accepteren van lagere economische groei en de keuze voor structurele hervormingen. Na de onrust van een jaar geleden is de situatie gestabiliseerd. Het land blijkt weerbaarder dan gedacht.