Nederland stapt niet uit de Europese Unie, stellen economen van de Zwitserse bank UBS in een research note. Wel wachten financiële markten mogelijk een sentimentsschok als de PVV sterk uit de verkiezingen komt.

Zo staat op IEXProfs te lezen. De hamvragen voor een mogelijk Nexit zijn of Wilders zal meeregeren en of zijn intentie om de Europese Unie te verlaten serieus kans krijgt om doorgang te vinden. Op beide vragen luidt het antwoord nee, aldus UBS.

De huidige regering van VVD en PvdA verliest waarschijnlijk zijn meerderheid en de PVV wordt naar verwachting de grootste politieke partij. Maar de kans dat PVV gaat regeren wordt door UBS op 0 tot 5 procent geschat vanwege het cordon sanitaire dat andere politieke partijen hebben opgeworpen.

Coalitie gevestigde orde

De kans dat de gevestigde orde een nieuwe coalitie vormt, schat UBS daarentegen op 90 procent. De kans dat de PVV deelneemt aan een coalitie met de gevestigde orde wordt klein geacht.

Een zorg voor de financiële markten is een Nederlands referendum over het EU-lidmaatschap. Zo'n referendum vraagt echter om nieuwe wetgeving. Bovendien wil een meerderheid van de Nederlanders in de Europese Unie blijven en maar 40 procent wil eruit stappen.

Lees ook: Handelsoorlog? Deze bedrijven lopen gevaar