Er kan Japan wel eens een robuust groeiherstel te wachten staan. De verbetering van de wereldeconomie en het sentimentsherstel door de yen die aan kracht verloor, lijken hier voorbodes van te zijn.

Toch mag er niet te vroeg gejuicht worden. Pas als de binnenlandse groei consistent ontwikkelt, mag de vlag uit. Dat stelt Govinda Finn, Japan-specialist bij Standard Life Investments, in een note. 

Onder andere de outlook voor het reële inkomen in Japan is belangrijk om in de gaten te houden. Na drie solide jaren van groei zijn de vooruitzichten voor 2017 minder gunstig.

Zo zijn er signalen die erop wijzen dat de groei van de werkgelegenheid zijn top achter zich heeft liggen en kan het reële inkomen onder druk komen te staan wanneer de yen verder verzwakt door de import van inflatie. 

Goed gepositioneerd

Finn denkt dat het bedrijfsleven minder heeft te vrezen van de zwakkere Japanse munt. "De indices van industriële productie en exportcijfers zijn robuust. Dat zorgt voor een solide basis voor de kapitaalbestedingen in 2017." 

De investeringstrends zullen pas echt een vlucht nemen wanneer bedrijven hun groeiverwachtingen ophogen. De groeioutlook in het bedrijfsleven bevindt zich nog altijd onder het niveau van voordat premier Abe in december 2012 voor de tweede maal aan de macht kwam.

Ondanks de vele zorgen, mag volgens Finn het belang van een wereldwijde cyclische upturn niet onderschat worden. Daarnaast lijkt Japan relatief goed gepositioneerd om te profiteren van door de Verenigde Staten aangewakkerde groei.