Jonathan Stubbs van Citigroup stelt dat 2017 het jaar wordt waarin Europese bedrijfswinsten zullen stijgen. 

"Ondanks politieke headlines zijn er tekenen van macro-verbeteringen in Europa en over de wereld", schreef Stubbs maandag in een note waarover Bloomberg bericht. "Wij denken dat dit kan bijdragen aan een bredere sentimentsverandering in de beleggingscommunity."

Beleggers lieten Europese aandelen in 2016 nog massaal links liggen op zorgen rondom Brexit en stabiliteit van het banksysteem. En dat ondanks de goedkope waarderingen. Volgens Citigroup zal het dit jaar anders zijn. Stubbs verwacht dat de winsten in Europa dit jaar met minstens 10 procent stijgen. 

Anders dan in voorgaande jaren verhogen economen dit jaar hun groeiverwachtingen voor de regio. Ook aandelenanalisten verhogen hun schattingen voor de winst. 

Stijging van 13 procent

Volgens Stubbs kan alleen een krimp van de wereldwijde productie of een daling van de olieprijs naar 20 dollar de groei in Europa dit jaar belemmeren.

De strateeg verhoogde zijn koersdoel voor het einde van dit jaar voor de Stoxx Europe 600 van 380 naar 410 punten. Wat vanaf de het huidige niveau van de index een stijging van zo'n 13 procent betekent.

Mocht de index dit jaar inderdaad oplopen naar 410 punten dan zou dat zorgen voor de grootste jaarlijkse stijging sinds 2013.