Donald Trump dreigt met zijn protectionistische en isolationistische beleid de wereld in chaos te storten.

De econoom Nouriel Roubini staat bekend om zijn sombere visies op de wereldpolitiek en de financiële markten, maar in zijn laatste column voor Market Watch gaat hij nog een stapje verder dan in het verleden. 

Roubini waarschuwt dat Donald Trump met zijn America First-politiek een Derde Wereldoorlog kan uitlokken.

Roubini: "Net zoals in de jaren dertig van de vorige eeuw, toen de Verenigde Staten met een beleid van protectionisme en isolationisme de wereldhandel en groei de kop in drukte, en er overal revisionistische krachten ontstonden, kan een gelijksoortig beleid nu ervoor zorgen dat nieuwe wereldmachten opstaan die de bestaande door de Verenigde Staten geleide wereldorde doet verdwijnen."

Roubini ziet overal brandhaarden als de Verenigde Staten zich terugtrekt in zijn schulp. In Europa vreest hij de agressie van Rusland. In het Midden-Oosten denkt hij dat er nieuwe oorlogen uit zullen breken als de Verenigde Staten de banden doorbreekt met oude vrienden. Vooral Iran, Saoedi-Arabië, Turkije en Egypte baren hem zorgen.

Einde aan welvaart

In Azië zal China als nieuwe macht opstaan. Oude partners van de Verenigde Staten zoals Zuid-Korea, de Filipijnen en Taiwan worden mogelijk gedwongen zich te schikken in de dominante rol van de Chinezen, terwijl India en Japan hun defensie-uitgaven drastisch moeten verhogen.

De Verenigde Staten zijn er volgens Roubini in belangrijke mate voor verantwoordelijk dat de wereld zeventig welvarende vredige jaren achter de rug heeft. De basis voor het succes is een marktgeoriënteerd beleid, gericht op handelsliberalisatie, vrije beweging van kapitaal en een systeem van sociale zekerheid.

Dat beleid wordt ondersteund door een hechte politieke en militaire band tussen landen uit Europa en het Midden-Oosten. Trump dreigt echter precies het tegenovergestelde te doen. Roubini is als de dood dat dat slecht zal eindigen.