"Aan beleggen zijn grote risico's verbonden. Beleggers vergeten vaak dat het soms behoorlijk tegen kan zitten."

Dat schrijft Michael Batnick in een blog voor The Irrelevant Investor.

Juist nu de Amerikaanse aandelenbeurs voor het achtste jaar op een rij positief eindigde, is volgens Batnick de verleiding groot om te denken dat de beurs alleen maar omhoog kan. Maar als de Amerikaanse beurs dit jaar nog eens een positief rendement boekt, dan is dat meteen een historisch record.

Forse koersuitslagen

Dat een positief rendement niet alles zegt blijkt volgens Batnick uit het feit dat de Amerikaanse S&P 500 Index in de periode 1991-1999, het vorige record, 450 procent steeg, terwijl de afgelopen acht jaar een rendement van 193 procent werd behaald.

"Beleggers laten zich echter in slaap sussen door de langdurige periode van positieve beleggingsresultaten. Ze vergeten dat het normaal is dat het af en toe flink tegen kan zitten. Ook moeten beleggers niet schrikken van forse koersuitslagen."

In de afgelopen 100 jaar was volgens Batnick het jaarlijks verschil tussen het hoogste niveau van de S&P 500 en het laagste punt gemiddeld 16,5 procent. "Uitschieters van meer dan 30 procent komen met grote regelmaat voor."

Gouden regels

Om deze koersuitslagen zonder slaapproblemen te doorstaan, heeft Batnick vijf gouden regels opgesteld.

  1. De belangrijkste is dat beleggers moeten zien te voorkomen dat ze gedwongen worden om te verkopen als het beursklimaat tegenzit.
  2. Beleggers moeten volgens Batnick daarom altijd voldoende cash achter de hand hebben. "Voor het gemiddelde rendement van de portefeuille zijn hevige koersdalingen nooit goed, maar het is altijd beter dan gedwongen verkoop tegen bodemprijzen."
  3. Beleggers moeten zich verder realiseren dat resultaten uit het verleden niets zeggen over de toekomst. Het enige wat telt zijn de resultaten in de toekomst en die zijn onvoorspelbaar.
  4. Beleggers dienen zich regelmatig af te vragen of ze niet te veel risico nemen.
  5. Tenslotte denkt Batnick dat beleggers er goed aan doen de waarde van mogelijke verliezen in het achterhoofd te houden. Een verlies van 30 procent op een portefeuille van 1 miljoen dollar klinkt nog abstract. Een verlies van 300.000 dollar is heel wat concreter.

Lees ook: Vier goede voornemens voor een saai beleggingsjaar