Is het je wel eens opgevallen dat de jaarvooruitzichten van banken en effectenhuizen bijna altijd positief zijn? 

Natuurlijk zijn er valkuilen waar je als belegger in kan vallen, maar cash levert niets op "dus je moet wel in aandelen en obligaties beleggen".

Volgens Jeff Somer van de Wall Street Journal is het allemaal flauwekul, en hebben de meeste jaarprognoses niks te maken met de realiteit.

Nutteloos

De meeste huizen voorspellen iets meer groei voor aandelen dan het langetermijngemiddelde. En als ze daar al een keer van afwijken, dan zitten ze er vaak nog naast ook. Dat blijkt volgens Somer uit onderzoek van Salil Mehta, een statisticus.

Hij heeft uitgevonden dat beursanalisten de koersdalingen van 2000, 2001, 2002, 2008 en 2015 niet of nauwelijks hebben zien aankomen. Waarom zouden ze het in de toekomst beter doen?

Nee, voor Somer staat vast: een jaarvooruitzicht is nutteloos. Maar er zijn wel alternatieven. Zo heeft hij zelf bijvoorbeeld wel goede ervaringen met Seth J. Masters, de chief investment officer van Bernstein Private Wealth Management. 

Hoe verder? 

Masters geeft net als Somer niks om een jaarvisie. Hij kijkt liever naar een lange periode van vijf tot tien jaar. Zo voorspelde hij in 2012 dat de Amerikaanse Dow Jones-index binnen tien jaar op zou lopen tot 20.000 punten. Dat niveau is inmiddels bereikt.

En hoe nu verder, de volgende tien jaar? Het wordt volgens Masters in ieder geval minder rozengeur en maneschijn. Hij denkt dat de Dow Jones de grens van 20.000 punten de komende tien jaar nog heel vaak zal doorbreken, zowel naar boven als beneden.

Lees ook: Rampjaar: wat er in 2017 allemaal fout kan gaan