Mede door het beleggingsgedrag van jongeren zullen ETF’s die focussen op duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid komend jaar een sterke opgang maken.

Dat schrijft Dave Nadig op ETF.com.

De markt voor verantwoordelijke beleggingen waarbij rekening wordt gehouden met ESG-factoren (Environmental, Social, Governance) wordt op dit moment nog beheerst door grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen. Ook zijn er al langer beleggingsfondsen actief op dit terrein.

Maar de eerste ETF’s (passieve beleggingsfondsen) zijn inmiddels gelanceerd. In het komende jaar zullen ze doorbreken, aldus Nadig.

Niet nieuw

Beleggingen waarbij rekening wordt gehouden met het milieu, sociale vraagstukken en fatsoenlijk bestuur zijn niet nieuw, legt Nadig uit. In de jaren tachtig verkocht het universiteitsfonds van Harvard al bedrijfsobligaties van Citicorp uit protest tegen het beleid van die bank met betrekking tot Zuid-Afrika (apartheid).

Het aantal beleggingen met een ESG-karakter is ook de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2014 werd 21.000 miljard dollar wereldwijd op deze wijze belegd. Dat was 61 procent meer dan in 2012.

Er zijn talloze manieren om sociaal te beleggen in een index. De grote indexmaker MSCI beschikt volgens Nadig al meer dan zevenhonderd indices met ESG-karakteristieken. Bijvoorbeeld Indices waarbij rekening wordt gehouden met lage uitstoot van koolzuurgassen of indices die rekening houden met Shariah-componenten.

Millennials

Intussen heeft dus ook de ETF-industrie dus interesse. Dat 2017 het jaar wordt van de ESG-ETF wordt volgens Nadig vooral veroorzaakt door het beleggingsgedrag van jongeren tot 35 jaar. Deze zogenoemde millennials vinden een sociaal verantwoordelijke beleggingsportefeuille van cruciaal belang, zo blijkt uit onderzoek.

Het duurt nog enkele decennia voordat de millennials de belangrijkste groep beleggers zullen zijn. Maar in de komende jaren wordt ruim 1.000 miljard dollar aan vermogen naar deze groep overgeheveld. Dat zal voor een belangrijk deel via ESG-criteria worden belegd. De ESG-ETF’s zullen daarvan profiteren.