Beleggen tegen de stroom in

Steeds meer beleggersgeld wordt gebruikt voor kortetermijnstrategieën. Dat levert mogelijkheden op voor beleggers met een lange adem.

Dat blijkt uit een rapport van Bank of America Merrill Lynch, aldus Marketwatch

In de vooruitblik op de ontwikkelingen in het komende jaar wordt het beleggen voor de lange termijn als het meest onorthodoxe beleggingsplan beschreven.

Iedereen gaat ervan uit dat er geld is te verdienen door net iets sneller te zijn dan anderen als het gaat om beleggingsbeslissingen. Maar misschien gaat het er juist helemaal niet om om de snelste te zijn, maar is het veel belangrijker om gebruik te maken van een langere beleggingshorizon.

Kans negatief rendement daalt

De volatiliteit op kapitaalmarkten is de afgelopen jaren gestegen. Dat is het gevolg van het feit dat duizenden miljarden dollars nu worden belegd in beleggingsstrategieën waarbij gebruik wordt gemaakt van steeds ingewikkelder computermodellen die op zoek gaan naar inefficiënte marktsegmenten.

Vooral sinds het begin van dit jaar heeft factorbeleggen een hoge vlucht genomen. Dit is ten koste gegaan van beleggers die naar de onderliggende waarde van aandelen en obligaties kijken.

Volgens het artikel zorgt de beperkte hoeveelheid vermogen die op deze manier wordt ingezet, dat juist hier aantrekkelijke mogelijkheden liggen. En het kan helemaal geen kwaad als de beleggingshorizon wat wordt verlengd.

Dat geldt vooral voor aandelenbeleggers. De kans dat ze een negatief rendement hebben, neemt aanzienlijk af als er een langere beleggingstermijn wordt genomen. De kans op een negatief rendement over één dag is ongeveer vijftig procent. Als een termijn van twintig jaar wordt genomen is die kans bijna verdwenen.

NUwerk

Tip de redactie