ABN Amro geeft aandelen in 2017 de voorkeur

ABN Amro Private Banking heeft een sterke voorkeur voor aandelen boven obligaties in 2017. 

Dat blijkt uit de Investment Outlook van 2017 van de bank.

Binnen de categorie aandelen kiest de bank het liefst voor cyclische bedrijven, social media- en e-commercebedrijven.

De keuze voor aandelen (en tegen obligaties) heeft een aantal redenen, schrijft Chief Investment Officer Didier Duret. Allereerst zijn er volgens hem duidelijke tekenen dat de wereldwijde groei aantrekt. Dat geldt met name in de Verenigde Staten, maar bijvoorbeeld ook in China.

"Chinese beleidsmakers hebben de economische groei in China met succes ondersteund", zo zegt Didier. Verder zijn de grondstoffenprijzen in 2016 gestegen, wat een stabiliserend effect heeft gehad op de energiesector en positief is voor opkomende economieën. In de Verenigde Staten ontwikkelt de voorraadcyclus zich voortvarend. Ook wint de wereldwijde IT-cyclus aan kracht.

Didier: "En tegen de tijd dat het effect van deze factoren afneemt, kunnen op groei gerichte beleidsmaatregelen van president Donald Trump de economische activiteit in de VS een impuls geven."

Trumps groei-agenda

ABN Amro gaat ervan uit dat Trumps groei-agenda (meer infrastructuurbestedingen en lagere belastingen) op jaarbasis zal leiden tot 0,5 procent extra groei in de Verenigde Staten.

De bank hoopt er verder op dat de door Trump beloofde handelsbelemmeringen zoveel mogelijk uitblijven. Maar zelfs al komen die handelsbelemmeringen er, hij gaat ervan uit dat het internet zorgt voor "nieuwe handelsvormen" waar Trump minder grip op heeft.

Aan de IT-sector wijdt ABN Amro in de Outlook een apart hoofdstuk. Daaruit blijkt dat de bank niet alleen hoge verwachtingen heeft van Amerikaanse bedrijven, maar ook bijvoorbeeld Alibaba in China.

Herstel bedrijfswinsten

In het algemeen kunnen aandelen volgens Didier profiteren van "een herstel van de bedrijfswinsten dat aan momentum zou moeten winnen door de verbetering van de economische situatie."

Aandelen zouden verder kunnen profiteren van een kapitaalstroom vanuit de obligatiemarkten. "Wij verwachten dat beleggers zich weer sterker gaan oriënteren op cyclische sectoren."

De keerzijde van de hogere groeiverwachtingen is dat obligaties minder aantrekkelijk worden. De bank verwacht dat vooral in de Verenigde Staten de inflatie zal oplopen en daarmee ook de rente, wat dalende obligatiekoersen betekent.

ABN Amro raadt beleggers daarom aan minder obligaties in portefeuille te nemen. En als je dan al obligaties wil bezitten, kies dan voor obligaties met een korte looptijd of met een inflatieindexatie, stelt de bank. Verder zijn bedrijfsobligaties te verkiezen boven staatsobligaties. 

In de opkomende markten ziet ABN Amro kansen voor Azië en dan met name China. De vooruitzichten voor Latijns-Amerika zijn een stuk minder positief.

Ten slotte heeft ABN Amro nog een paar andere tips. Een beetje belegd zijn in grondstoffen is volgens de bank geen slechte zaak. Hetzelfde geldt voor hedgefondsen, vastgoed en private equity waarvan ABN Amro in 2017 betere resultaten verwacht dan dit jaar.

Lees ook: 'In 2017 zijn volop kansen te vinden in Europa'

NUwerk

Tip de redactie