'Economie VS wint aan kracht'

Door alle drukte rondom Trump zouden beleggers bijna vergeten dat de Amerikaanse economie er goed voor staat en aan kracht wint, zegt Jeremy Lawson, hoofdeconoom bij Standard Life Investments.

De kracht van het herstel is met name te zien aan de werkgelegenheidscijfers en het toenemende bedrijfsvertrouwen, schrijft Lawson.

Dat de groei van de werkgelegenheid daarbij niet meer zo sterk is als eerst, komt doordat de arbeidsmarkt volledige werkgelegenheid nadert.

Daarnaast dragen de bestedingen bij aan het herstel. "Autoverkopen trekken aan, net als winkelverkopen, ondanks dat de inkomens enigszins onder druk staan door de consumentenprijsinflatie. We zien ook bemoedigende tekenen in de recente stijging van bouwvergunningen en nieuwe woningen."

Zwakke plek

De kapitaalbestedingen blijven daarentegen een zwakke plek. "De stijgende grondstoffenprijzen, die een extra boost kregen dankzij het OPEC-akkoord van vorige week om de olieproductie te beperken, zorgen voor rugwind. Maar zoals de stijgende kosten voor het lenen van geld de vooruitzichten voor de huizenmarkt vertroebelen, kan de aansterkende dollar het prille industriële herstel in de kiem smoren."

Komt hierdoor de langverwachte renteverhoging deze maand in gevaar? "Nee, daarvoor zijn beide ontwikkelingen onvoldoende zorgwekkend", zegt Lawson. 

Eerst zien, dan geloven

"De markten rekenen al op groei en inflatie door belastingverlagingen, maar Yellen wil eerst zien, dan geloven. Zij zal daarom terughoudend zijn met het verkrappen, in ieder geval tot de wetgeving voor belastingverlaging door het Congres is aangenomen."

Tip de redactie