Het verbeterpotentieel van Royal Dutch Shell wordt door beleggers te laag ingeschat. Daarnaast zijn de zorgen rondom een eventuele dividendverlaging onterecht.

Dat stelt Allen Good, analist van Morningstar, die het bedrijf momenteel ondergewaardeerd noemt. Aandelen Shell bieden volgens hem momenteel dan ook een instapkans voor de langetermijnbelegger. 

Er zit in aandelen Royal Dutch Shell meer waarde dan beleggers er op dit moment aan toekennen. Morningstar wijst in dat kader onder andere op de verbetering van de kasstroom en het doorvoeren van kostenbesparingsmaatregelen dat beter gaat dan gedacht.

Dividend niet onzeker

Het blijven uitkeren van het huidige dividend is hierdoor dan ook helemaal niet zo onzeker als door de markt wordt gedacht. Good noemt het doel van 20 tot 25 miljard dollar voor de vrije kasstroom in 2020 haalbaar. Ook wanneer de prijs van olie voor langere tijd laag blijft. 

Hoewel Shell momenteel meer uitgeeft aan dividenduitkering dan de vrije kasstroom toelaat, is Morningstar minder bezorgd dan de markt over de haalbaarheid van het dividend. Good noemt het risico rondom het dividend van Shell in ieder geval niet groter dan bij andere oliegiganten.

In zijn ramingen gaat Good uit van een hogere olieprijs, namelijk een prijs van 65 dollar per vat. Shell gaat uit van een olieprijs van 60 dollar.