Goudvraag naar hoogste niveau in vijf jaar

De vraag naar goud steeg in november naar het hoogste niveau in vijf jaar. Beleggers speelden in op de scherpe daling in prijzen die volgde op Trump’s overwinning bij de Amerikaanse verkiezingen.

Dat blijkt uit gegevens van BullionVault, zo meldt MarketWatch.

De Gold Investor Index, die gerund wordt door BullionVault, steeg in november naar 59,3, het hoogste niveau sinds december 2011. In oktober was de stand nog 56,8.

De index laat de balans zien tussen beleggers die goudposities innemen of uitbreiden, en investeerders die hun posities afbouwen of verkopen. Als de stand boven de 50 uitkomt, betekent dat dat er meer kopers dan verkopers zijn op de goudmarkt en onder de 50 zijn er meer verkopers dan koperse.

Korting voor bescherming

Adrian Ash, head of research bij BullionVault: "Het is tijd voor een opwaartse beweging voor goud na de verkiezingen. Particuliere beleggers kijken verder dan de Trump dump, en zien in goud een mooie bescherming, die nu tegen een korting verhandeld wordt als we kijken naar de risico’s die voor ons liggen." 

Ash doelt daarbij onder andere op de Franse en Duitse verkiezingen die voor 2017 op de rol staan.

Marktwatchers speculeerden voor de Amerikaanse verkiezingen dat bij een overwinning van Trump een rally in goud zou ontstaan, en een daling van de aandelenmarkten. In plaats daarvan daalde goud en stegen aandelenkoersen.

NUwerk

Tip de redactie