Het vertrouwen onder wereldwijde institutionele beleggers is volgens State Street in november iets afgenomen: van 99.2 naar 98.9.

Deze daling is vooral te wijten aan de daling onder Aziatische beleggers. Onder deze groep daalde de score met 4,6 punten naar 116,1. Het Europese beleggersvertrouwen daalde weer met 2,6 punten naar 86,5. Noord-Amerikaanse beleggers kregen iets meer vertrouwen: hun index steeg met 0,1 punt naar 95,7.

Een score van 100 duidt op een neutrale risicobereidheid. De Investor Confidence Index van State Street komt tot stand op basis van een analyse van daadwerkelijke handelsdata van de bewaarbank die 28 biljoen dollar in bewaring heeft. 

Hoe meer aandelen gekocht worden door institutionele beleggers, hoe groter hun risicobereidheid en vertrouwen.

Jessica Donohue, Executive Vice President en Chief Innovation Officer bij State Street Global Exchange: "Het dalende vertrouwen is vooral op het conto te schrijven van Aziatische beleggers. De overwinning van Trump heeft nervositeit over anti-globalisatiesentiment duidelijk erger gemaakt. Europees beleggersvertrouwen is naar een relatief laag niveau gedaald door zorgen om de Brexit en het Italiaanse referendum."