Er staat nog altijd heel veel geld op spaarrekeningen, zegt Florene Pisani, macro-econoom bij Candriam, tijdens een outlookpresentatie voor 2017 in Brussel. Dit omdat mensen nog te weinig beleggingskansen zien.

"Vooral in de opkomende wereld zijn de spaartegoeden enorm gegroeid. In de opkomende markten is het totale spaartegoed inmiddels drie maal zo groot als in de volwassen markten." 

Ondanks de oplopende rentes overal in de wereld zijn volgens Pisani de deflatiekrachten geenszins verdwenen. Dat wil niet zeggen dat ze pessimistisch is. 

"Voor 2017 zal de groei van de wereldeconomie op 3,5% uitkomen, gedragen door de opkomende markten waar de groei gemiddeld 4,5% zal zijn. De economische groei van China daalt verder naar 6%, maar deze vertraging wordt gecompenseerd door Brazilië en Rusland die door de gestegen grondstoffenprijzen weer in de lift zitten."

Twijfel over Trump

Met Trump aan het stuur ziet het er in eerste instantie zonnig uit voor de Amerikaanse economie. De macro-econoom heeft direct de Amerikaanse economische groei van 2017 verhoogd van 2% naar 3%.

"Trump wil 4,3 biljoen dollar aan belastingverlagingen doorvoeren zonder dat de schuld oploopt. Verder belooft hij in 10 jaar tijd 1 biljoen uit te geven aan infrastructuur. Ook deze uitgaven moeten budgetneutraal zijn."

Pisani heeft echter grote twijfels of de regering Trump de overheidsuitgaven onder controle weet te houden. "Trump rekent voor de komende jaren op een economische groei van 3,5%. Als het minder wordt dan lopen de overheidsschulden fors op."

Populistische stemmentrekkers

Het verhaal over Europa opent Pisani met een paar vrolijke noten. "Het goede nieuws is dat Europa groeit en dat deze groei breed gedragen is. Opmerkelijk is het sterke herstel van Spanje, maar ook Portugal en Italië doen het inmiddels iets beter." 

Pisani rekent voor de eurozone op een groei van 1,5% in 2017. De werkloosheid gaat verder omlaag.

Maar omdat de Europese groei nog altijd niet overhoudt, is de ECB volgens Pisani gedwongen om verder te stimuleren. Zolang de vraag naar Europese obligaties het aanbod overstijgt, zullen de rentes laag blijven. Helaas heeft de economie daar weinig aan. "Particulieren blijven sparen in plaats van geld uit te geven. Het beleid van bedrijven is niet anders."

Van de vele politieke risico’s die Europa bedreigen - Italiaans referendum, Nederlandse verkiezingen, Franse presidentsverkiezingen en Duitse verkiezingen - ligt Pisani niet wakker. Kort gezegd: Ja, de populisten zullen veel stemmen trekken, maar niet genoeg om het Europese bouwwerk te kunnen slopen.