Het Noorse Sovereign Wealth Fund heeft aangegeven de aandelenpositie met zo'n 130 miljard dollar te vergroten. Tegelijkertijd worden obligaties afgebouwd.

Norges Bank, de centrale bank van Noorwegen, die het fonds beheert, stelt dat de aandelenpositie vergroot wordt van 60 naar 75 procent. Het verwachte jaarlijkse rendement zal daarmee stijgen van 2,5 procent gemiddeld in de aankomende tien jaar naar 3,5 procent gemiddeld in de aankomende dertig jaar.

Dit was respectievelijk 2,1 en 2,6 procent.

Het grootste staatsfonds ter wereld - dat een omvang heeft van 860 miljard dollar - zegt het komende decennium jaarlijks slechts 0,25 rendement rendement op obligaties te verwachten.

Misgelopen rendement

Vice-gouverneur van de bank Egil Matsen meldt op Bloomberg Business: "De wereldwijde economische groei zal de komende jaren onder het historische niveau liggen. Dit heeft deels te maken met de krachten achter de huidige lage rente."

Het fonds zag zich genoodzaakt tot de stap omdat door de lage rentes en zwakke wereldwijde groei het verwachte jaarlijkse rendement voor de komende dertig jaar slechts net boven de 2 procent uitkomt.

Noorwegen is door de lage rente al veel rendement misgelopen. De regering onttrekt dit jaar voor het eerst geld uit het fonds vanwege misgelopen inkomsten uit olie, na een ineenstorting van de olieprijzen in de afgelopen twee jaar.