Het wordt in 2017 een beetje duwen en trekken om een fatsoenlijk rendement bij elkaar te sprokkelen. Maar al met al ziet het er niet slecht uit. 

Dat is althans de mening die naar voren komt uit de beleggingsoutlook 2017 van Deutsche Asset Management.

Chief investment officer Stefan Kreuzkamp van Deutsche AM noemt het zelf "optimistisch, maar niet euforisch". Hij denkt dat in vrijwel alle beleggingscategorieën rendementen mogelijk zijn van rond de 5%.

Maar, zo zegt hij erachteraan, "de selectie en diversificatie zullen nog belangrijker en moeilijker zijn dan in 2016".

Een van de grootste onzekerheden blijft volgens hem de "Wundertüte" Donald Trump. Wat gaat hij doen en wat niet?

In een positief scenario kan Trump volgens Kreuzkamp met een combinatie van belastingverlagingen, deregulering en infrastructuurprojecten de Amerikaanse economie "een stimulans geven die acht of negen jaar kan doorgaan". Beleggers moeten er volgens Deutsche wel rekening mee houden dat dit gepaard gaat met een flink hogere inflatie.

Protectionisme

Het vervelende is dat er ook een hoop mis kan gaan bij het beleid van Trump. Het grootste risico vormen nieuwe restricties voor de wereldhandel.

Als Trump dit doorzet kan dat volgens Kreuzkamp grote repercussies hebben voor de wereldhandel en economische groei. Met alle gevolgen van dien, ook voor de obligatie-, valuta- en aandelenhandel.

Voorlopig houdt Deutsche AM met dit slechte scenario bij zijn beleggingen geen rekening omdat het "puur speculeren is of Trump echt protectionisme nastreeft en of hij daarvoor steun krijgt van congres en senaat."  

Volgens Kreuzkamp is het uiteraard wel van belang de politieke ontwikkelingen in 2017 nauwgezet te volgen. Elk moment dat Trump iets over zijn beleid prijsgeeft kan namelijk een in- of uitstapmoment zijn.

Dat geldt overigens ook voor Europa waar met onopgeloste kwesties zoals de Brexit en de verkiezingen ook elk moment wat mis kan gaan. Verder kan het beleid van de centrale banken (met name de Fed) voor tussentijdse turbulenties op de markten zorgen.

DAX

In dit toch wat onzekere milieu past volgens Kreuzkamp een grote diversificatie. Deutsche AM heeft wel een grote voorkeur voor beleggingen met een sterke inkomenscomponent, zoals een goed dividend, high-yield obligaties, infrastructuur en vastgoed.

Verder blijkt uit de voorspellingen van Deutsche AM voor de DAX 30 en de S&P 500 dat de vermogensbeheerders veel vertrouwen hebben in de Duitse exportmotor.

Voor de DAX is namelijk een waarde geprikt van 11.300, wat ruim 6 procent boven het huidig niveau ligt. Voor de S&P gaat Deutsche uit van 2.250, "slechts" 2 procent meer dan het slot van woensdag.