Bank of America Merrill Lynch (BAML) was de eerste die in 2011 voorspelde dat er een grote rotatie zou komen van obligaties naar aandelen. Tot nu toe is die verwachting niet uitgekomen, maar dat zou wel eens snel kunnen veranderen.

Steeds meer belegingshuizen denken dat het er nu eindelijk van kan komen, zo meldt ETF.com

Het eerste teken komt direct van de markten zelf. Alleen in de eerste week na de winst van Donald Trump in de VS stopten beleggers 28 miljard dollar in aandelen, zo blijkt uit cijfers van BAML.

Obligaties zagen daarentegen met 18 miljard dollar hun grootste uitstroom in 3,5 jaar. Een klein rotatietje was er dus al in november.

Infrastructuur 

Toch is dat nog veel te weinig bewijs om de bullmarkt voor obligaties, die al dertig jaar duurt, in een keer af te schrijven. Wat volgens Luca Paolini, de chefstrateeg van Pictet Asset Management, nu nodig is, is een flink hoger inflatierisico "en de kans daarop is nu groter dan ooit".

Een belangrijke reden voor het hogere inflatierisico is uiteraard Trump, die belooft de geldkraan flink open te draaien door middel van een combinatie van lagere belastingen en hogere overheidsuitgaven.

Maar Trump is niet de enige die meer wil uitgeven. Ook Theresa May kondigde bijvoorbeeld deze week aan de infrastructuur een extra impuls te willen geven van 29 miljard dollar. En zelfs in het spaarzuchtige Duitsland begint de inflatie langzaam aan te trekken.

Als de grote rotatie echt doorzet, is de volgende vraag waar beleggers dan heen draaien. Tot nu toe lijken de meeste beleggers en analisten te gokken op Amerikaanse aandelen. Maar er zijn uitzonderingen.

Europa wordt onderschat

Morgan Stanley is er één van. Tijdens de deze week gepresenteerde outlook voor 2017 zet Morgan Stanley vraagtekens bij de Amerikaanse aandelenrally. "Het is te optimistisch", zo vindt de bank.

"Hoe positiever de markten zijn over wat de volgende Amerikaanse regering allemaal voor bedrijfsvriendelijke dingen gaat doen, des te groter is de teleurstelling als het allemaal tegenvalt", zegt aandelenstrateeg Andrew Sheets afgelopen maandag.

Morgan Stanley zet zijn geld liever op aandelen die veel beleggers nu links laten liggen. Sheet: "Europa bijvoorbeeld, met al zijn politieke onzekerheid, is voor beleggers makkelijk om een hekel aan te hebben, maar ik denk dat dit op termijn alleen maar een voordeel is."

Lees ook: 'Europese aandelen aan goedkope kant'