De Japanse Nikkei-index is sinds juni al met 20 procent opgelopen en het einde is nog niet in zicht. De sterke dollar en een inflationair begrotingsbeleid in de Verenigde Staten zullen de markt verder doen stijgen.

Dat zegt Morgan Stanley in een deze week gepubliceerde update over Japan.

Morgan Stanley was lange tijd negatief over Japan, net als een aantal andere banken en met recht, want de beurs begon het jaar ook slecht.

Maar na de overwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten ziet het er een stuk beter uit. De onderneming heeft daarom zijn call voor Japan verhoogd van onderwogen naar overwogen. Het koersdoel voor de Japanse Topix-index gaat van 1.190 naar 1.800. De Topix sloot maandag op 1.468.

Sterke dollar

"Wij zien duidelijke tekens dat beleggers het vertrouwen in Japan beginnen terug te krijgen", zegt Morgan Stanley. Dat valt af te lezen aan het vermogen dat beleggers verplaatsen van fondsen uit opkomende markten naar Japanse aandelenfondsen.

De grote drijvende kracht achter deze beweging is volgens de onderneming de sterke dollar die negatief is voor exportbedrijven uit opkomende markten, maar positief voor de meer sophisticated Japanse exportsector. 

De exportaandelen zijn dan ook de grote favoriet. "We prefereren deze aandelen boven bedrijven die gericht zijn op de binnenlandse markt." 

Deze laatste groep bedrijven kan volgens Morgan Stanley ook de nadelige effecten ondervinden van een zwakkere yen. Verder behoort ook de verzekeringssector tot de favorieten van Morgan Stanley.

Bank of Japan

Er is nog andere reden voor Morgan Stanley om positief te zijn over Japan. Het heeft er alle schijn van dat naast de inflow van beleggerskapitaal uit het buitenland ook de Bank of Japan en het Japanse overheidspensioenfonds GPIF massaal effecten blijven kopen.

De Japanse centrale bank heeft aangekondigd dit jaar voor 53,6 miljard dollar aan ETF’s te willen kopen. De verwachting is dat GPIF voor 29 miljard dollar aan aandelen zal kopen.

De onderneming is niet de enige die zijn mening over Japan drastisch heeft verhoogd. Hetzelfde geldt voor JPMorgan. Beide banken hebben tegelijkertijd hun oordeel over opkomende markten verlaagd naar onderwogen.