John Bogle is oprichter van The Vanguard Group en bedacht het indexfonds zoals we dat vandaag de dag kennen. Het is dan ook niet gek dat Bogle zich mag rekenen tot de meest invloedrijke beleggers van de afgelopen halve eeuw. 

Hoewel beleggers die beleggen volgens de principes van Bogle zeker weten dat ze nooit helemaal voorop zullen lopen qua rendementen, is het met zijn strategie op de lange termijn toch zo goed als zeker dat ze de meerderheid van de beleggers achter zich laten.

Deels omdat je met een indexfonds niet snel achter komt te lopen op de markt en deels doordat een heel groot deel van de beleggers de neiging heeft om zichzelf tegen te werken door te proberen op de juiste momenten in en uit de markt te stappen.  

Marketwatch verzamelde enkele beleggingsuitspraken die Bogle in de loop der jaren heeft gedaan. 

 1. "Ga niet opzoek naar de naald in de hooiberg. Koop gewoon de hooiberg."
   
 2. "De grimmige ironie van beleggen is dat beleggers als groep niet alleen niet krijgen waar ze voor betalen, maar precies krijgen waar ze niet voor betalen."
   
 3. "Het idee dat er een bel wordt geluid op het moment dat beleggers in of uit de markt zouden moeten stappen is simpelweg niet geloofwaardig. Na bijna 50 jaar rond te hebben gelopen in de branche, ken ik niemand die dit succesvol en consistent heeft weten te doen."
   
 4. "Een indexfonds is een verstandige, handige methode om het rendement van de markt te behalen zonder enige moeite en met minimale kosten. Indexfondsen elimineren de risico’s van individuele aandelen, sectoren en selectie, waardoor alleen het risico van de aandelenmarkt overblijft."
   
 5. "Beleggen is lang niet zo lastig als het lijkt. Succesvol beleggen houdt in dat je een paar dingen goed moet doen en serieuze fouten moet mijden."

  Een beetje kort door de bocht natuurlijk. Maar door veelgemaakte fouten te voorkomen kom je vaak wel een heel eind.
   
 6. "Tijd is je vriend; impulsiviteit je vijand."
   
 7. "Als je moeite hebt je in te beelden dat de aandelenmarkt 20% van zijn waarde verliest, moet je niet in aandelen beleggen."

Lees ook: Zeven veelgemaakte beleggingsfouten