De gemakkelijke dagen waarin bedrijven hun winst per aandeel konden opkrikken door aandelen in te kopen zijn voorbij.

Dat schrijft Bloomberg Gadfly-columnist Lionel Laurent. Hij wijst op het feit dat beleggers aandeleninkoop niet meer lijken te waarderen.

Aandelen van Europese bedrijven die de afgelopen twee maanden een aandeleninkoop aankondigden presteren slechter dan het marktgemiddelde.

De termijn mag dan wel wat kort zijn, maar volgens Laurent willen beleggers liever dat bedrijven investeren dan hun winst per aandeel opkrikken.

Het goedkope rentebeleid van centrale banken heeft er bij Europese bedrijven niet voor gezorgd dat ze meer zijn gaan investeren. Zowel de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling als de kapitaalinvesteringen zelf zijn in de afgelopen jaren gedaald.

Investeringsmogelijkheden

Het is wel te verklaren, zegt Laurent. De zwakke Europese economie zorgde ervoor dat er niet voldoende aantrekkelijke investeringsmogelijkheden waren. Bedrijven kozen er massaal voor om aandelen in te kopen.

In 2013 werd nog voor 20,3 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht. In 2014 was dat 19,7 miljard dollar en vorig jaar werd voor 14,6 miljard dollar ingekocht.

De dalende trend werd in de eerste helft van dit jaar voortgezet. Toen kochten bedrijven voor 6,3 miljard dollar aan eigen aandelen in. Volgens Laurent is het moment gekomen om de nog altijd beschikbare grote hoeveelheid goedkoop geld te gebruiken om te expanderen en te innoveren.

Hij haalt onder andere Jim O’Neill, voormalige econoom van Goldman Sachs, aan die zegt dat bedrijven teveel gefocust zijn op boekhoudkundige trucs met hun balans. 

Toekomstige kasstroom

Ook volgens Giacinta Cestone van de Londense Cass Business School is het nu het juiste moment om extra geld uit te geven.

Volgens Cestone onderschatten bedrijven de toekomstige kasstroom die ze kunnen realiseren met extra investeringen.

Volgens Laurent hebben beleggers een signaal afgegeven. Met de verwachte hogere rente en met een hogere inflatie in de nabije toekomst zal aandeleninkoop door beleggers als een verkeerde beslissing worden gezien, aldus Laurent.