Een hoge intellegentie helpt niet om betere beleggingsbeslissingen te nemen. Het werkt zelfs averechts. 

Dat schrijft Morgan Housel in een column voor Marketwatch.com.

Hij geeft twee redenen voor de inverse relatie tussen intelligentie en beleggingssucces. Intelligente mensen zijn in staat om de meest bizarre theorieën te bedenken als verklaring voor het feit dat een belegging niet naar wens is verlopen.

Volgens Housel zijn degenen die gezegend zijn met een extreme intelligentie ook belast met het vermogen om ingewikkelde en vaak onjuiste verklaringen te vinden voor het feit dat iets misgaat.

Mensen met een normale intelligentie zien vaak de voor de hand liggende redenen waarom een investering verkeerd heeft uitgepakt.

Nooit fout

Housel noemt het kopen tijdens een sterk stijgende markt, of het verkopen op het dieptepunt van een markt. Misschien is er sprake van niet genoeg diversificatie. Voor een intelligent persoon zijn dergelijke verklaringen te simpel. Het eigen model is dan nooit fout, het ligt altijd aan de omstandigheden.

Een tweede reden waarom intelligente mensen foute beslissingen nemen is omdat ze denken dat ingewikkelde problemen ook om ingewikkelde oplossingen vragen.

Housel geeft als voorbeeld een onderzoeker naar de oorzaken van kanker die verbonden is aan het Massachusetts Institute of Technology. Deze zegt dat de beste manier om kanker te voorkomen is om mensen te overtuigen dat ze moeten stoppen met roken. Dat heeft echter niets met genen, moleculen en cellen te maken, waardoor mensen als hijzelf er niet in geïnteresseerd zijn.

Succesvolle mensen

Housel wijst tevens op succesvolle intelligente mensen als Albert Einstein, Warren Buffett en Steve Jobs. Het was volgens Housel niet hun intelligentie die hen uniek maakte of maakt.

Het was hun vermogen om iets ingewikkelds op een elegante en simpele manier uit te leggen of te laten gebruiken.