Het totaal belegde vermogen in groene banken daalt door een gebrek aan beschikbare, nieuwe duurzame projecten.

Dat blijkt uit een persbericht van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

In 2015 is het totale belegde vermogen in fiscaal vrijgestelde groenbanken met 3,1 procent gedaald naar 4,1 miljard euro.

Daarnaast speelt de historisch lage rente een rol. De regering geeft belastingvoordeel aan groene spaarders en beleggers in zogenoemde groenprojecten. Daardoor kan een bank een groenproject tegen een lagere rente financieren.

Het probleem is dat het aantal geschikte groenprojecten volgens VBDO is gedaald. Daardoor is het tijdelijk niet mogelijk om nieuw geld te storten of een groenrekening aan te vragen.

Belangstelling zet door

De belangstelling voor duurzaam beleggen zet echter door. In 2015 groeide de duurzame beleggingsmarkt met meer dan 30 procent naar 15,1 miljard euro. Dat is mede het gevolg van het feit dat steeds meer banken beleggingsproducten aanbieden met het predicaat 'duurzaam' of 'verantwoord'.

De totale beleggingsmarkt in Nederland bedraagt op dit moment 115,7 miljard euro. Daarmee heeft het duurzame segment een belang van 13 procent.

De duurzame spaarmarkt krimpt voor het eerst in acht jaar. In 2015 werd voor 15,8 miljard euro in duurzame spaarprojecten belegd. Dat is 2,2 procent minder dan in 2014. De VBDO wijst onder andere op de lage rente als verklaring voor het lagere spaarbedrag.