Lage prijzen, structureel meer vraag dan aanbod en oplopende inflatie kunnen de voorbode zijn van een langdurige bullmarkt in grondstoffen.

Dat stelt Geoff Blanning, hoofd grondstoffen bij vermogensbeheerder Schroders.

Tussen 2011 en 2015 hebben grondstoffen negatieve rendementen laten zien. In die vijf jaar zijn prijzen tot 80 procent gedaald. Dit jaar koersen grondstoffenindices 10 procent hoger. Dat is onvoldoende om de schade van de laatste vijf jaar te herstellen.

Bovendien hebben veel institutionele beleggers afscheid genomen van de beleggingscategorie, met name in de afgelopen twee jaar.

De vijf magere grondstoffenjaren hebben niet alleen prijzen naar de bodem gejaagd. Ook de vraag- en aanboddynamiek is op zijn kop gezet. Veel bodemdelvers die rode cijfers schrijven, hebben de productie teruggeschroefd.

Fantastische bullmarkt

Blanning: "De bescheiden opleving dit jaar kan de voorbode zijn van een fantastische bullmarkt in de komende vijf tot tien jaar. Een periode breekt aan van structureel meer vraag naar dan aanbod van grondstoffen. De bearmarkt is voorbij."

Het lijkt het uitgekiende moment in het grondstoffenbootje te stappen, aldus Blanning. Veel grondstoffen zijn spotgoedkoop in vergelijking met hun historische prijzen en de grootste winsten worden behaald aan het begin van een bullmarkt.

"Goud en olie dalen nu weliswaar in prijs, maar veel boten zijn de haven nog niet eens uitgevaren, gelet op prijzen. Denk aan katoen, aardgas in de Verenigde Staten, zilver in de slipstream van een hogere goudprijs en soft commodities."

Katalysatoren goudprijs

Ondanks de sterke dollar ziet Blanning op korte termijn voldoende impulsen voor goud. De oplopende rente vindt hij een minder sterke tegenkracht. Tijdens de laatste vier keer cycli waarin de Fed de rente verhoogde, steeg de goudprijs drie keer.

"Beijing moedigt Chinezen aan om goud te kopen. Als die massaal in goud stappen, gaat de prijs door het dak. Doordat de Indiase regering bankbiljetten van 500 en 1.000 roepie onverwacht ongeldig heeft verklaard, gaan Indiërs meer goud kopen. Het edelmetaal zal uiteindelijk ook weer een plek krijgen in het monetaire systeem."