De verkiezing van Donald Trump heeft voor grote verwarring gezorgd bij Amerikaanse beleggingsfondsen. Het gemiddelde resultaat van actief beheerde aandelenfondsen (0,3 procent beter dan de S&P 500) is nog niet zo gek geweest.

Wat vooral opvalt, zijn de grote uitslagen naar boven en beneden, schrijft de Britse bank Barclays in een door Bloomberg opgepikte memo. 

De top-tienprocent scoorde 2,3 procent beter dan de index, terwijl de slechtste 10 procent een underperformance liet zien van 1,7 procent. Een verschil dus van 4 procentpunt, wat volgens Barclays exceptioneel veel is.

De laatste tien jaar hadden de verschillende aandelenfondsen namelijk de neiging om de index juist op de voet te volgen.

Slecht moment

Volgens Barclays had de underperformance van de zwakke broeders niet op een slechter moment kunnen komen. Beleggers zoeken in deze tijd van het jaar namelijk hun portefeuille altijd af naar ondermaats presterende beleggingen.

Het zou goed kunnen dat de slechte prestaties in de after-Trumprally net de doorslag geven bij het besluit fondsen van de hand te doen.

Eenzelfde probleem hebben overigens veel hedgefunds die er bij hun aandelenmix voorafgaand aan de Trump-verkiezing ook vaak naast zaten.