Een belangrijk verschil tussen succesvolle en minder geslaagde beleggers zit in het voorkomen van veelgemaakte fouten. 

Dailyworth.com zet zeven veelgemaakte beleggingsfouten op een rij en vertelt hoe je ze kunt voorkomen.

1. Niet vroeg genoeg beginnen

Beter laat dan nooit klopt, maar voor beleggen geldt: hoe eerder hoe beter. Zoals veel experts zeggen: "It’s not about timing the market, it’s about time in the market".

Hoe langer je de tijd hebt, hoe groter de kans dat de ups zwaarder wegen dan de downs. Als je 10.000 euro belegt voor veertig jaar en uitgaat van een rendement van 8 procent, kun je grofweg 200.000 dollar meer verdienen dan wanneer je datzelfde bedrag voor twintig jaar zou beleggen.

2. Te hard van stapel lopen

Beleggen is hot, met aandelenmarkten op all time highs. Dat was ook het geval in 1999 en 2007, maar op die jaren volgde een jaar vol angst en ellende. Je voordeel doen is prima, maar wees ook voorbereid op een forse daling. Een gevarieerde en gebalanceerde portefeuille met minder risicovolle beleggingen helpt daarbij. 

3. Winnaars najagen

De uitspraak "In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst" is niet voor niets in het leven geroepen. Toch kiezen mensen nog te vaak voor beleggingen die recentelijk goed presteerden.

Als je belegt in een populair aandeel, stap je misschien precies voor de daling in. Aandelen uit opkomende markten waren in 1999 en 2007 de best presterende categorie. Maar dat was in 2000 en 2008 wel anders.

4. De markt timen

Uit onderzoek blijkt dat steeds op het juiste moment proberen in en uit te stappen meer kwaad dan goed doet. En daarbij snoepen de kosten van al deze transacties van je rendement.

Als je beleggingen goed gediversifieerd en redelijk geprijsd zijn, houd ze dan zo lang mogelijk aan en probeer niet te overreageren bij gebeurtenissen.

5. Te hoge vergoeding betalen

Bij beheervergoedingen van beleggingsfondsen lijkt een verschil van een procentpunt op het eerste gezicht niet veel, maar op de lange termijn kan het een serieuze hap uit je rendement nemen.

Uit onderzoek is bovendien gebleken dat een groot deel van actief beheerde - en vaak dus duurdere - fondsen niet beter presteert dan de index. Passief gemanagede indexfondsen of ETF's zijn doorgaans het goedkoopst.

6. Inflatie en belastingen onderschatten

Met de tijd wordt alles duurder: het effect van inflatie: 1 miljoen euro is nu een enorm bedrag, maar over dertig jaar zal het veel minder waard zijn.

Inflatie in combinatie met belastingen zorgt ervoor dat je misschien veel meer moet beleggen voor bijvoorbeeld je pensioen dan je nu denkt.

7. Niet herbalanceren

Verschillende beleggingscategorieën groeien op een verschillend tempo. Omdat de ene categorie sneller groeit dan de ander, is het verstandig om je portefeuille na bijvoorbeeld een jaar te herbalanceren.

Stel, je bent het jaar begonnen met een portefeuille met de helft aandelen en de helft obligaties. Als aandelen gedurende het jaar harder zijn gestegen, is je portefeuille niet meer in balans en is die misschien te offensief geworden voor je risicobereidheid.

Je kunt dan bijvoorbeeld bepaalde posities sluiten en dit geld herinvesteren in posities die helpen om het risico te verkleinen.

Lees ook: Belangrijk voor beleggers: voorkom kuddegedrag