De aandelenmarkt is ook in 2017 de beste plek om goede rendementen te behalen, denkt Lukas Daalder, beleggingsstrateeg bij Robeco.

Dat zei hij dinsdag tijdens een outlookpresentatie in Amsterdam, waar ook Léon Cornelissen, hoofdeconoom bij de vermogensbeheerder aanwezig was. 

"Positief is wel dat de Amerikaanse winstrecessie voorbij is. Voor de wereld ligt de Shiller PE op achttien. Dat is ietsje meer dan het historisch gemiddelde. Dat komt vooral omdat aandelen uit Europa en de opkomende markten aan de goedkope kant zijn", vertelt Daalder. 

Buiten de Verernigde Staten is de dynamiek op de aandelenmarkten duidelijk anders, omdat zowel de Europese als de opkomende markten goedkoop zijn. "Je zou geneigd zijn te denken dat 2017 daarom een uitstekend jaar kan worden voor die markten."

En hoewel dat inderdaad zou kunnen, hangt het lot van die markten wel sterk af van de uitkomst van diverse verkiezingen in Europa, de Brexit en het protectionisme van Trump.

Wildcard

Daalder stelt dat het afgeven van een outlook nog nooit zo moeilijk was, vooral doordat Trump als president is gekozen.

"Trump is de wildcard van 2017. Als hij niet was gekozen, was het verhaal relatief gemakkelijk geweest. Helaas weten we niet wat Trump zal doen", vult Cornelissen hem aan. "Met Clinton was het business as usual geweest."

Met de keuze voor Trump ligt volgens Cornelissen in de VS een oplopend begrotingstekort in de lijn der verwachting. "De infrastructuur in de VS kan inderdaad een verfje gebruiken, maar ik vraag me af of het Congres meewerkt."

Tussen de Republikeinse afgevaardigden, die de meerderheid hebben, zit ook een aantal schuldhaviken." Als alles meezit, zal de Amerikaanse economie volgend jaar met 2% groeien. Maar dan moet Trump geen ruzie met China maken.

Obligaties

Wat betreft obligaties is volgens Daalder geen van de voorstellen van Trump positief, omdat al zijn voorstellen zorgen voor een oplopende schuld.

Voor aandelen ligt dat anders. "Infrastructuur moderniseren en winstbelasting verlagen is goed voor aandelen. Vooralsnog hebben de aandelenmarkten de hoop dat het met Trump wel meevalt."

Lees ook: Vier jaar beleggen met Donald Trump