'Holleeder-shirt moet uit de handel'

AMSTERDAM - Willem Holleeder beraadt zich met zijn advocaat op juridische stappen om T-shirts met zijn beeltenis uit de handel te krijgen.

Eerder werden al shirts verkocht met zijn foto en de tekst 'Free Willem'. Nu zijn er T-shirts in de handel met zijn afbeelding en voorop de tekst 'The End' en op de achterkant 'Stra-Tapes'.

Endstra

De tekst verwijst naar de gesprekken die de in 2004 geliquideerde vastgoedman Willem Endstra voerde op de achterbank van een auto van de Criminele Inlichtingen Eenheid. Daarbij vertelde hij dat hij en enkele andere zakenmensen door Holleeder werden afgeperst. De opgenomen gesprekken kregen de naam 'Endstra-tapes'.

Geld

Holleeders advocaat Jan-Hein Kuijpers stoort zich eraan dat mensen geld verdienen 'over de rug van Willem'. De raadsman: "Men moet niet denken dat men zomaar het gezicht van Holleeder voor commerciƫle doeleinden kan gebruiken. Dadelijk komt zijn gezicht op mokken, aanstekers en weet ik wat. Daar zitten we niet op te wachten."

Perspectief

Volgens Perry ten Hoor, directeur van het reclamebureau dat de T-shirts verkoopt, was het niet de bedoeling Holleeder op de hak te nemen. "Je moet het in perspectief zien. We geven elk seizoen een T-shirt uit om onze creativiteit te uiten. We begonnen met een shirt over scheidsrechter Ivanov die Nederland in 2004 van Portugal liet verliezen. We willen steeds met een shirt op de publiciteit inhaken en we hebben nu voor Holleeder gekozen."

Voetstuk

Het shirt is volgens Ten Hoor op meerdere manieren uit te leggen. "Je kunt het negatief zien: het einde van Holleeder. Maar door de filmische letters plaatsen we Holleeder misschien ook wel op een voetstuk. Iemand die terecht staat voor wat niet mag wordt vaak toch een beetje verheerlijkt."

Strafzaak

De rechtszaak tegen Holleeder en acht medeverdachten loopt op zijn einde. Ze worden onder meer verdacht van afpersing. De uitspraak wordt volgende maand verwacht. "We zijn nu te druk met de strafzaak", zegt Kuijpers. Later bekijkt hij met zijn cliƫnt of er stappen ondernomen kunnen worden.

Tip de redactie