AMSTERDAM - De drie medeverdachten van Willem Holleeder die maandag zijn vrijgelaten, worden onmiddellijk weer in hechtenis genomen als blijkt dat zij contact hebben met elkaar of met andere betrokkenen.

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om getuigen. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag. De rechtszaak is stilgelegd.

Niet uit te sluiten is dat de verdachten contact hebben met betrokkenen, gezien de beschikbaarheid van communicatiemiddelen. Het OM zegt hen te controleren, maar wil niet zeggen hoe dit in zijn werk gaat.

Paspoort

De verdachten hebben hun paspoort moeten inleveren. Ze moeten zich elke twee weken melden op een politiebureau. Een vierde verdachte, de 41-jarige Maruf M., blijft in de cel vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij een mislukte poging tot liquidatie van Heineken-ontvoerder Cor van Hout.

Aangehouden

De zaak tegen de van afpersing verdachte Holleeder en negen medeverdachten werd maandag aangehouden tot september omdat Holleeder herstelt van een open hartoperatie. De zaken zijn volgens de rechtbank zo met elkaar verweven dat ze tegelijkertijd moeten worden behandeld.

Een medisch adviseur van de Dienst Justitiële Inrichtingen stelde maandag dat niet met zekerheid is te zeggen of Holleeder in september weer naar de rechtszaal kan komen. De komende drie maanden moet dat duidelijk worden.